Μια τελευταία ματιά σε εσένα 2020!

Το 2020 άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ανθρωπότητα.

Πριν από ένα χρόνο όλοι ευχηθήκαμε η νέα δεκαετία του 2020 να μας φέρει αλλαγές στη ζωή μας που θα έβαζαν τον θεμέλιο λίθο για μια κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη, φιλική προς το περιβάλλον, με την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον πλανήτη, διώχνοντας κάθε μορφή πολέμου, αλλά και οικονομική ανάταση.

Έμειναν, ωστόσο, μόνο ευχές.

Με την ανατολή του 2020 και πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι ευχές από το γιορτινά τραπέζια, η είδηση του κορωνοϊού από τη μακρινή Κίνα άρχισε να σκεπάζει με ταχύτητα όλη τη γη.

Η πανδημία έφερε την ανθρώπινη κοινωνία να περπατάει επί ένα χρόνο σημειωτόν, με μοναδική μας έγνοια πώς να απομακρυνόμαστε από τον διπλανό μας, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Φόβος, άγνοια για τον νέο ιό, αγωνία για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, εκατομμύρια θάνατοι, παράλυση της παγκόσμιας οικονομίας, εγκλεισμός όλων μας, παγκοσμίως, κατέκλυσαν τη ζωή μας.

Η νέα κανονικότητα-υπό τη σκιά του φόβου και της ανασφάλειας-μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, το χαμόγελο που κρύφτηκε κάτω από τις μάσκες έγιναν οι νέοι κανόνες της ζωής μας επί ένα χρόνο.

Ώρα μηδέν για όλους μας η πανδημία!

Αδιάκριτα χτύπησε όλες τις χώρες, αδιάκριτα κόλλησε όποιος αθέτησε τους κανόνες προστασίας. Η τρίτη ηλικία βρέθηκε στο στόχαστρό της. Οι θάνατοι- εκατόμβες, των ηλικιωμένων ανθρώπων έσπασε κάθε ρεκόρ.

Πόλεμος, η λέξη που έβγαινε από τα χείλη μας. Πόλεμος με έναν ιό που ήρθε να απειλήσει την ίδια την ζωή μας και ως ένα βαθμό το κατάφερε.

Οι συνέπειες;

Τίποτα δεν κυλάει όπως πριν.
Η οικονομία έχει μπει σε κατάσταση lockdown.
Το εμπόριο-οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι-έχουν έρθει αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα.
Ανεργία, κλειστά καταστήματα, χαμένες εργατοώρες, τηλεργασία, μικρά επιδόματα ενίσχυσης από μια ελληνική οικονομία αδύναμη, ισχαιμική που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αόρατο εχθρό.
Ο κόσμος αναγκάστηκε να ζήσει απόκοσμα. Αυτό επέφερε πολλές διαταραχές στην ψυχική μας υγεία.
Η κρίση της υγείας ήρθε να προστεθεί στην οικονομική κρίση.
Τα παιδιά έχασαν την σχολική ζωή, η τηλεκπαίδευση ήρθε να υποκαταστήσει την πολυδιάστατη σχολική τάξη. Σύγχυση και αποπροσανατολισμός ήρθαν να μεταβάλλουν την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας.

Τι να πρωτοεπισημάνουμε για την αξία της Ιατρικής Επιστήμης;

Ακόμα μια φορά γίνεται αντιληπτό, το μέγεθος της αξίας της.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η μεγάλη απειλή του κορωνοϊού, είναι και εκείνη προσωρινή. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και το πρώτο “όπλο” έφτασε- το εμβόλιο-για να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή.

Υπάρχουν, επομένως, ΗΡΩΕΣ στον υγειονομικό αυτόν πόλεμο;

Η ερώτηση είναι ρητορική. Φυσικά και υπάρχουν!
Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά όσοι εργάζονται στον χώρο της δημόσιας υγείας!
Ο έλληνας επιστήμονας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, έγινε ο άνθρωπος που μπήκε στα σπίτια μας, ώστε να μας ενημερώνει για όσα πρέπει να κάνουμε και η υγεία μας να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη.

Τι να προσδοκούμε από το 2021;

Αρχικά, κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…..και φάνηκε στο χειροκρότημα που πήραν γιατροί και νοσηλευτές από όλους μας, που επί ένα χρόνο δίνουν μάχη καθημερινή, πολύωρη με ρίσκο την ίδια τη ζωή τους.

Προσδοκούμε να γίνουμε περισσότερο ανθρώπινοι, να διώξουμε κάθε εγωισμό και κακία, κάθε μισαλλοδοξία, κάθε ίχνος ρατσισμού, κάθε είδους εκμετάλλευση και να βάλουμε την αγάπη για την ζωή στην κορυφή των πανανθρώπινων αξιών.

Το 2021 προσδοκούμε να επενδύσουν όλα τα κράτη στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, προσφέροντας δηλαδή στον ανθρώπινο πληθυσμό τα εφόδια, τα οποία θα μετατρέψουν την κοινωνία των μυρίων δεινών σε κοινωνία ευκαιριών και νέων κοινωνικών δομών.

Ο Συντάκτης