Η 28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την 28η   Οκτωβρίου 1940 αποτύπωσαν με συγκλονιστικό τρόπο τις δύσκολες πρώτες ώρες που η πατρίδα καλούσε τους Έλληνες να αγωνιστούν για εκείνη.

Η ανδρεία, η αγάπη για την πατρίδα, ο ενθουσιασμός του ελληνικού λαού στο να πολεμήσει σθεναρά και να αποκρούσει τον ιταλικό φασισμό, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η έννοια φασισμός, ως ένα πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, καταργεί τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία, βασίζεται στον μονοκομματισμό και τον ολοκληρωτισμό.Ο ιταλικός φασισμός σηματοδοτήθηκε  με την ηγεσία του Μουσολίνι και βασική θέση στην ιδεολογία του φασιστικού  κόμματος ήταν ότι η σύγχρονη Ιταλία είναι η κληρονόμος της Αρχαίας Ρώμης  και η κληρονομιά της και η δημιουργία μιας Ιταλικής αυτοκρατορίας καθίσταται απαραίτητη στη Μεσόγειο.

 

Πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Από το 1912 πολλές φορές συγκρούστηκαν τα ελληνοϊταλικά συμφέροντα. Από τον Απρίλιο όμως του 1939 και  με την προσάρτηση της Αλβανίας στο ιταλικό βασίλειο, ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα προσπαθώντας  να διατηρήσει ένα φιλειρηνικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς ο τελευταίος να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της χώρας του. Από τον Ιούνιο του 1940 λαμβάνουν χώρα γεγονότα που οδηγούν  σταθερά σε πόλεμο τις δύο χώρες. Η Ελλάδα, έχοντας δηλώσει πολλές φορές ότι θα διατηρήσει την ουδετερότητά της , δέχεται τον Τορπιλισμό της Έλλης στην Τήνο 15 Αυγούστου, γεγονός που αποτέλεσε τη χαριστική βολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιταλική φασιστική κυβέρνηση είχε αποφασίσει,  ανεξαρτήτως συνθηκών,  την επίθεση εναντίον της Ελλάδας από το καλοκαίρι του 1940 και είχε δώσει εντολή στον αρχηγό των ιταλικών δυνάμεων της Αλβανίας να ετοιμάσει τα επιθετικά σχέδια.

Η  ώρα του τελεσιγράφου
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου άρχισαν να φτάνουν στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας  τμήματα του τελεσιγράφου, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία ζητούσε ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της και κατάληψη στρατηγικών θέσεων. Το συγκεκριμένο τελεσίγραφο δεν έπρεπε να γίνει γνωστό, μέχρι να παραδοθεί στον αρχηγό της ελληνικής Κυβερνήσεως, Ιωάννη Μεταξά, στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου.Ο Μεταξάς αρνήθηκε τις απαιτήσεις της Ιταλίας με τη ιστορική φράση:
«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο».

 

Η επόμενη μέρα
Γνωστοποιήθηκε  στον ελληνικό λαό ότι έφτασε τελεσίγραφο από τους Ιταλούς και κηρύσσεται Γενική Επιστράτευση, αφού τα ιταλικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς την Ελλάδα, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη οι όροι .

Ο Μεταξάς και ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ ανακοινώνουν τις προθέσεις της Ιταλίας. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αντί ο ελληνικός  λαός να αντιμετωπίσει με φόβο τα γεγονότα, παρατηρήθηκε  ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός, ξεχύθηκε  στους δρόμους με πνεύμα πανηγυρικό και διέθεσε τον εαυτό του στην υπεράσπιση των συνόρων.

Η Ελλάδα της Δημοκρατίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την αρχή του πολέμου και όχι το τέλος του. Γιορτάζει το «ΟΧΙ» απέναντι στον φασισμό – και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς- αφού είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Χρόνια Πολλά! Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού να είναι οδηγός μας σε κάθε κίνδυνο ανατροπής της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων!

Ο Συντάκτης