Έκθεμα του μήνα η “Αθηνά της Νικόπολης”

Άγαλμα: Αθηνάς δημηγορούσης, 2ος αι. μ.Χ.

Η Αθηνά αποδίδεται μετωπική να στηρίζεται στο δεξί πόδι ενώ το αριστερό άνετο, κάμπτεται προς τα πίσω. Το κεφάλι, που είναι ένθετο από άλλο τεμάχιο, όπως ήταν και -το χαμένο σήμερα- δεξί χέρι, είναι στραμμένο προς τα αριστερά και πάνω. Το αριστερό χέρι ακουμπά στη μέση της. Στο δεξί θα κρατούσε πιθανότατα το δόρυ της.

Η θεά φορά το κορινθιακό κράνος στην κεφαλή και είναι ντυμένη με πέπλο και κοντό ιμάτιο. Ανάμεσα στο στήθος της ξεχωρίζει η αιγίδα [ασπίδα, αιγίς: δέρμα κατσίκας] διακοσμημένη με ανάγλυφα φίδια.

Ανήκει στον αγαλματικό τύπο γνωστό ως Vescavali (ναός στη Ρώμη) που αντιγράφει πρωτότυπο έργο πιθανότατα του γλύπτη Πραξιτέλη και χρονολογείται στο 330 π.Χ. Εξέλιξη του τύπου αποτελεί η χάλκινη Αθηνά Arezzo (ιταλική πόλη στην οποία αποκαλύφθηκε το 1541) που χρονολογείται στο 300-280 π.Χ.

Η αποκάλυψη του αγάλματος πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς στη Νικόπολη, όπως και η απόδοσή της σε λυχνάρια, ειδώλια και νομίσματα.

Το 2008 η Αθηνά της Νικόπολης ταξίδεψε στο Arezzo της Ιταλίας για να παρουσιαστεί δίπλα στην Αθηνά Arezzo, στην περιοδική έκθεση με τίτλο “La Minerva di Arezzo”. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία μεταφορά της από το παλαιό -όπου βρισκόταν ακόμη τότε- Μουσείο της Νικόπολης, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Xk9OcCcYNMs