Αντιδράσεις για την εγκάτασταση ανεμογεννητριών στην Ήπειρο – Συμπαραστάτης η Περιφέρεια (Δείτε αναλυτικά)

Εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά του Μετσόβου τάσσεται ο ομώνυμος Δήμος, ο οποίος αναφέρει ότι «οι εκτάσεις που πρόκειται για τοποθετηθούν είναι δημοτικές από το 1993, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου… Αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των βουνών και αφαιρούν κάθε προοπτική ανάπτυξης των πολλών δραστηριοτήτων στην περιοχή».

Σύλλογοι και φορείς του Δήμου Ζαγορίου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τη λίμνη πηγών Αώου μέχρι τα «Εικονίσματα» στη Βωβούσα, αφού η εγκατάστασή τους «θα θέσει σε κίνδυνο τη προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO».

Σειρά από ρεκόρ κατέγραψε η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα το 2020, τόσο ως προς την ισχύ των εγκαταστάσεων όσο και αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τη “Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020” που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000MW και έφθασε τα 4.114 MW καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Ταυτόχρονα όμως έρχονται δύο άλλες αιτήσεις για την κατασκευή αιολικών, στα Θεσπρωτικά όρη, δηλαδή στα βουνά που βρίσκονται τα χωριά της Λάκκας Σουλίου.

Η μία αίτηση αφορά την ανάπτυξη αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη-Προφήτης Ηλίας-Αλογομάνδρα-Τσούκκα Μελίσσι-Σπηλιά-Λαμπούση» και περιλαμβάνει την τοποθέτηση 25 ανεμογεννητριών.

Η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη αιολικού σταθμού στη θέση «Όρη Σουλίου»,  «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν)-Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίουκι περιλαμβάνει 21 ανεμογεννήτριες.

“Όχι σε αιολικά πάρκα σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων”

Πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προκειμένου να θεσπιστεί ανώτατο όριο τα 1.200 μέτρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άνω αυτού να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Για το θέμα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι το ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τις αθρόες αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ για κατασκευή ανεμογεννητριών ισχύος κάτω των 10 ΜW σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασίας γνωμοδότησης του Περιφερειακού ή των Δημοτικών Συμβουλίων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ισχύει αυτό έχει ειπωθεί και στο παρελθόν: Δεν μπορεί να καταστρέφεται κάτι που υπάρχει, για να γίνει κάτι άλλο, το οποίο προκαλεί βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η θέση και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπως την επαναβεβαίωσε στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης. «Ο λόγος που είχαμε εναντιωθεί στα αιολικά πάρκα ισχύει και σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Αυτό δηλαδή, που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στα Πράμαντα. ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Του παρέδωσα το έγγραφο που είχα στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και μου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μέχρι ποιο υψόμετρο δεν θα υπάρχει θέμα για να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Στην Ήπειρο ειδικά για ανεμογεννήτριες δύο Δήμοι το επέτρεψαν, αύριο μπορεί να το κάνουν κι άλλοι Δήμοι, αλλά αυτά γίνονται με σεβασμό στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορεί στο διηνεκές εταιρείες που δημιουργούνται και κάνουν κατάτμηση των παλιών αιολικών πάρκων να μας θεωρούν ευήθεις. Είμαι κάθετα αντίθετος και αυτή είναι η γραμμή και του Πρωθυπουργού. Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς εδώ ελαφρά τη καρδία να αφήσουμε να χαλάσει το περιβάλλον».