Ακολουθώντας το μουσικό ταξίδι της Μαρίας…

Ο “Αγγελιοφόρος” αναζήτησε τη Μαρία Γκούβα, η οποία ήδη από τα πρώτα της βήματα προμηνύει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον και συζήτησε μαζί της για τα κίνητρα και το δικό της “ταξίδι” στη μουσική. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο κορίτσι της Άρτας που δε σταματά να εκπλήσσει με τις ερμηνείες της και είναι θέμα χρόνου η αναγνώρισή της στο μουσικό στερέωμα!

1) Πες μας λίγα λόγια για σένα:

  • Κατάγομαι από τα Πράμαντα Ιωαννίνων και τα Θεοδώριανα της Άρτας. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από μικρή ασχολούμαι με τη μουσική και τον χορό. Τραγουδάω και παίζω κανονάκι.

2) Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

  • Στα πέντε μου περίπου χρόνια, άρχισα να παρακολουθώ σαν θεατής τις πρόβες της παιδικής χορωδίας ενός πολιτιστικού συλλόγου της πόλης, μιας και δεν μπορούσα να συμμετέχω ενεργά διότι δεν είχα συμπληρώσει τα επτά έτη, όπως προβλέπονταν.. Ο τότε μαέστρος, είδε τον ζήλο με τον οποίο παρακολουθούσα τα μαθήματα οπότε με κάλεσε κάποια στιγμή στη σκηνή και παίζοντας πιάνο ο ίδιος, μου ζήτησε να του τραγουδήσω! Από ‘κει και μετά με ενέταξε στο τμήμα του, είπε στους γονείς μου ότι διέκρινε ένα ταλέντο και τους παρότρυνε να με ωθήσουν στον δρόμο της μουσικής… Γίνονταν όμως πολλές παρουσιάσεις της χορωδίας και εγώ λόγω ηλικίας δεν μπορούσα να ακολουθήσω. Έτσι, λίγο καιρό μετά, σταμάτησα. Ζήτησα τότε απ’ τους δικούς μου να μου αγοράσουν μουσικά όργανα.. Κιθάρα, πιάνο, κρουστά κ.ά. Κι αυτή ήταν η αρχή. Το δωμάτιό μου, ήταν ο παράδεισός μου! Άκουγα και έπαιζα.. Έπαιζα και τραγουδούσα…

3) Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί σου στο τραγούδι και στο κανονάκι;

  • Δασκάλους με τη στενή έννοια, δεν είχα. Κι αυτό από προσωπική επιλογή. Ήθελα να ψάξω μόνη μου τί ήταν αυτό που θα με γέμιζε.. Το τελευταίο διάστημα, έκανα πολύ λίγες συναντήσεις – μαθήματα με τον πολυαγαπημένο μου Δημήτρη Υφαντή και μια συνάντηση με τον Πάνο Δημητρακόπουλο. Μετά μας «φρέναρε» ο Covid..Επίσης τώρα, αν και δευτεροετής, ολοκλήρωσα το πρώτο εξάμηνο στην δεξιότητα κανονάκι, με καθηγητή μου τον Απόστολο Τσαρδάκα, καθώς κάποια προβλήματα υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω την δεξιότητα πέρυσι.
    Επί της ουσίας όμως, δάσκαλοί μου είναι κι άλλοι, αφού μέσα από αυτούς, άνοιξαν οι ορίζοντές μου!

4) Ποιοι άλλοι παράγοντες σε βοήθησαν;

  • Η οικογένεια πρωτίστως, το σχολείο, η εκκλησία. Στο σπίτι μου ακούγονταν πάντα μουσική, περνούσα ώρες τραγουδώντας ηπειρώτικα με τον παππού μου, απ΄ τον οποίο τα έμαθα κιόλας αλλά και με τους γονείς μου τραγουδώντας λαϊκά, ρεμπέτικα και «Νέο Κύμα».. Στην εκκλησία τις Κυριακές έψελνα και το σχολείο βέβαια, πρώτα το δημοτικό και μετά το Μουσικό Σχολείο, όπου μέσα από τις δράσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, παρουσιάσεις) συνειδητοποίησα ότι θέλω να κάνω το χόμπυ μου επάγγελμα!

5) Ποια είναι τα όνειρά/σχέδιά σου για το μέλλον;

  • Ας ευχηθούμε να τελειώσει σύντομα η δοκιμασία που περνάμε όλοι και να βγούμε από αυτή, υγιείς και δυνατοί και ένα είναι σίγουρο… Έρχονται πολύ όμορφα πράγματα!!

Μπορείτε να απολαύσετε τη Μαρία τόσο στο Facebook (Maria Gkouva) , όσο και στο YouTube (Maria Gkouva).