Αγνοείται εκπαιδευτικό αεροπλάνο με προορισμό τα Ιωάννινα – Έρευνες στο Ανατ. Ζαγόρι

Aγνοείται ένα διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος και στην Πολεμική Αεροπορία έχει σημάνει συναγερμός και έχουν ξεκινήσει έρευνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου.

Στις 13:20 δεν επικοινώνησε με τον ασύρματο με αποτέλεσμα να θεωρείται αγνοούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς στις έρευνες μετείχε και ένα επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τα Ιωάννινα. Όταν σήμανε συναγερμός για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το επιβατικό έκανε τρεις στροφές πάνω από την πόλη σε μια προσπάθεια να εντοπίσει κάποιο στίγμα και προσγειώθηκε εκ νέου στα Ιωάννινα γιατί ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει για δρομολόγιο στις 16:30.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροσκάφους μετέχουν ένα ελικόπτερο Agusta Bell που απογειώθηκε από τη βάση του Ακτίου, ένα Canadair CL 415 που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη και ένα C130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες έχουν εστιάσει στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου πριν από το Μέτσοβο, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το αεροσκάφος. Πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εθελοντικές οργανώσεις “χτενίζουν” την περιοχή. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι συμμετέχουν στις έρευνες, είναι η ορατότητα καθώς οι  Ανατολικές πλαγιές του Μιτσικελίου έχουν  καλυφθεί από χαμηλή νέφωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αεροσκάφος της εκπαιδευτικής σχολής Εγνατία Aviation και αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής 31 Ιανουαρίου. Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι ο πιλότος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους πιθανόν είναι ιρακινής καταγωγής και υπάρχει μεγάλη αγωνία για την τύχη του. Οι αρμόδιες αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο ίχνος από το αεροσκάφος προτού πέσει το σκοτάδι.

Παράλληλα, ελικόπτερο Super Puma αναμένεται να φτάσει στην περιοχή μας  τις επόμενες ώρες. Τα Super Puma μπορούν να εκτελούν πτήσεις  κάτω από δύσκολες συνθήκες και η βοήθεια τους στις έρευνες θα είναι πολύτιμη. Οι έρευνες γίνονται από τρία διαφορετικά σημεία, με βάση το τελευταίο στίγμα που δόθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Μηλιωτάδων.

Ομάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού σαρώνουν την περιοχή αξιοποιώντας την κάθε πληροφορία από τους κατοίκους της περιοχής.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι δυσμενείς με χαμηλή νέφωση και βροχόπτωση.