21 ομιλίες για το ’21

Εικοσιένα διδάσκοντες και διδάσκουσες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις 21 ομιλίες τους, θα επιχειρήσουν να αναλύσουν το πλαίσιο, να ερμηνεύσουν τα γεγονότα, να διαφωτίσουν τις εξελίξεις ούτως ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σημασία των πολλών παραμέτρων της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτής που, διακόσια χρόνια πριν, γέννησε το ελληνικό κράτος θέτοντας τις βάσεις της μέχρι σήμερα πορείας του.

Οι ομιλίες θα διεξάγονται διαδικτυακά κάθε Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, και όσοι θέλουν να τις παρακολουθήσουν, θα πρέπει να συνδέονται στη διεύθυνση https://uoa.webex.com/uoa/onstage/g.php?PRID=394a985d43411fae241576933bafbd30
ενώ για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821

Το πρόγραμμα των ομιλιών, υπεύθυνη για τις οποίες είναι η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, ξεκινά αυτή την Τετάρτη και έχει ως εξής:

13 Ιανουαρίου: Προεπαναστατικά κινήματα και δράσεις- Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

20 Ιανουαρίου: Η Βενετία και ο προεπαναστατικός ελληνικός κόσμος: εξεγέρσεις, πνευματικές δράσεις, ιδεολογικά ρεύματα- Αναστασία Παπαδία-Λάλα, ομότιμη καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

27 Ιανουαρίου: Διαφωτισμός και Ελληνική Επανάσταση- Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

3 Φεβρουαρίου: Ιδεολογικές και αισθητικές αφετηρίες του προεπαναστατικού θεάτρου. Η συμβολή του στην Επανάσταση του ’21- Άννα Ταμπάκη, ομότιμη καθηγήτρια τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

10 Φεβρουαρίου: Η προεπαναστατική ελληνική κοινωνία- Βάσω Σειρηνίδου, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

17 Φεβρουαρίου: Η Ευρώπη και ο κόσμος στο α΄ ήμισυ του 19ου αιώνα- Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

24 Φεβρουαρίου: Η Οθωμανική εξουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν από την Ελληνική Επανάσταση- Παρασκευάς Κονόρτας, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

3 Μαρτίου: Η Φιλική Εταιρεία και η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης- Νάσια Γιακωβάκη, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

17 Μαρτίου: Διάγραμμα συμβάντων ενός αμφίρροπου Αγώνα. Τα ελληνικά στρατεύματα και οι μάχες της ξηράς- Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

31 Μαρτίου: Δράση και ρόλος του ναυτικού στην Επανάσταση του ’21- Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ομότιμος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

7 Απριλίου: Η έννοια του «θανάτου» στην Ελληνική Επανάσταση (1821-1832)- Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

14 Απριλίου: «Οι αντιπατριώται θέλουν εξολοθρευθή»: Η στάση των εφημερίδων στη διάρκεια του εμφυλίου (1824-1825)- Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

21 Απριλίου: Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή.

12 Μαΐου: Η πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας- Κώστας Κωστής, καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

19 Μαΐου: Οι δύο αδελφές χώρες: Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση- Domenica Minniti-Γκώνια, καθηγήτρια τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

26 Μαΐου: Οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση: οι οθωμανικές πηγές- Παρασκευάς Κονόρτας, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

6 Οκτωβρίου: Πολιτικές παρακαταθήκες του ’21- Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

13 Οκτωβρίου: Ιστορώντας την Επανάσταση του 1821: ιστοριογραφικά σχήματα και θεσμοί- Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

20 Οκτωβρίου: Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα- Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας τμήματος Φιλολογίας.

3 Νοεμβρίου: Τα τραγούδια του Αγώνα- Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας τμήματος Μουσικών Σπουδών.

10 Νοεμβρίου: Το ηρώο του 1821. Από τη ζωγραφική και τη χαρακτική στη γλυπτική- Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.