Ο Περιφερειάρχης διαφωνεί με το πόρισμα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τον ποταμό Λούρο

Ο  Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) αναφέρει ότι σε διάστημα πέντε ημερών πραγματοποιήθηκαν δυο αυτοψίες απο τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και μια αυτοψία από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου το πόρισμα των οποίων αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 12 Νοεμβρίου και στη θέση Πλατανάκια και Κουκλέσι διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων διακοπή της ροής σε μήκος 8 χλιομέτρων, τοποθέτηση ογκολίθων στα πλαϊνά της κοίτης, απομάκρυνση νησίδων και φερτών υλικών έως και ισοπέδωση της κοίτης του ποταμού , σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου συστήματος και πολλά νεκρά ψάρια.

Όπως επισημαίνεται δεν παρατηρήθηκαν νεκρά ψάρια από ενδημικά είδη (όπως η πέστροφα του Λούρου) κι αυτό προβληματίζει για το αν τα τα είδη αυτά ζουν ακόμη στην περιοχή. Συμπερασματικά, το φαινόμενο της εξαφάνισης του νερού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων του ποταμού, αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως αύξηση χωρητικότητας κοίτης λόγω των διαπλατύνσεων και της απομάκρυνσης νησίδων και φερτών, αλλοίωσης του αδιαπέρατου σχετικά υποστρώματος του πυθμένα λόγω των εργασιών κ.ά.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι διενεργούν αυτοψία και πραγματοποιούν μετρήσεις προκειμένου να συντάξουν σχετικό πόρισμα το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Εισαγγελία μαζί με το υλικό των ελέγχων των υπαλλήλων της Μονάδας Διαχείρισης Προστασίας Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Η περιοχή – σημείωσε – για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια -αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της- προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες.

Η Δασική Υπηρεσία- ανέφερε ο Περιφερειάρχης- χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το θέμα θα έπρεπε να ειδοποιήσει και την Υπηρεσία της Περιφέρειας να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα.

Για τις καταγγελίες γίνεται επιθεώρηση από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ενώ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρει που εντοπίστηκαν σε οβίρες επιδεικνύοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, εξήγησε, οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή στον ποταμό Λούρο.