Λαμπρή η εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Μάχη της Σπλάντζας (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Στη Βαλανιδορράχη, στις 2 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Μάχη της Σπλάντζας και τη θυσία του Μανιάτη οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Ύστερα από δύο χρόνια αναστολής λογω της πανδημίας γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ήταν το Σώμα Απόδοσης τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Όμιλος τιμών και ιστορικής Αναβίωσης Σουλιου, ο επιμορφωτικος και ψυχαγωγικός Σύλλογος “Αχερων” Δήμου Πάργας, η σχολή χορού “Χορόσωμα” και η φιλαρμονική του Δήμου Πάργας.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Ιούλιου πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στον τόπο θυσίας επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της Αντιπροσώπειας Μανιατών που με ιδιαίτερη συγκίνηση τίμησαν το τέκνο της Μάνης.

Η φετινή εκδήλωση είχε και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς 200 χρόνια κλείνουν από την διεξαγωγή της Μάχης της Σπλάντζας, η οποία διεξήχθη 4 Ιουλίου 1822.

Το ιστορικό της ημέρας ξετύλιξε με την ομιλία της η Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βασιλική Καλφακάκου, απόγονος του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, παρουσιάζοντας και το σπάνιο πορτρέτο του ήρωα, οικογενειακό κειμήλιο.

Η έναρξη της εκδήλωσης είχε την εκτέλεση του δημοτικού τραγουδιού-μοιρολογιού, αφιερωμένο στον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που ακούστηκε από Κάτοικο Μεσολογγίου σε μαγνητοσκοπημένη εκτέλεση για πρώτη φορά δημόσια, γεγονός που συγκίνησε τους παρευρισκομένους με τη βαθιά υπόκλιση των Μανιατών στην προτομή του ήρωα στην πλατεία της Βαλανιδορράχης.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς καλωσόρισε τους καλεσμένους και τον κόσμο και τόνισε τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος, αλλά τα επίκαιρα μηνύματα των ιδανικών για την αγάπη στην πατρίδα με την αυτοθυσία και αυταπάρνηση του ηρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Με το πέρας των χαιρετισμών και της ομιλίας από την απόγονο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ακολούθησαν οι χοροί της Μάνης σπο το Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μανης, τον Επιμορφωτικό και Ψυχαγωγικό Σύλλογο “Αχέρων” και της σχολής χορού “Χορόσωμα”. Η παρουσία του Συλλόγου Απόδοσης Τιμών και Αναβίωσης Σουλίου λάμπρυνε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ο Δήμος Πάργας ανέθεσε στην εμπνευστρια της ιστορικής ανάδειξης, κάτοικο Βαλανιδορραχης, στην εκπαιδευτικό κ. Κατερίνα Νταση. Η συντονίστρια αναφέρθηκε εν συντομία πώς καθιερωθηκε και έγινε θεσμός η εν λόγω εκδήλωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κατοίκους της Βαλανιδορραχης για την ανάδειξη της προσπαθειας μαζί με τον Πολιστικο Συλλογο του χωριού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών ενθυμίων στους συμμετέχοντες Συλλόγους και την κεντρικη ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκε το πρωί και ο Βουλευτής Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Μπάρκας. Την Περιφερεια εκπροσώπησε ο κ. Αχιλλέας Γκουμας. Παρόντες ήταν και κ. Χρήστος Ματσίρας, Περιφερειακός Συμβουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας, η πρόεδρος του ολοκαυτώματος Αιγάλεω κ. Δήμητρα Κορμπά, ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Φραγκούλης.