Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μάχης της Μπογόρτσας, παρά τη βεβήλωση του μνημείου

Χθες Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της μάχης της Μπογόρτσας στο χωριό Άσσος Πρέβεζας για να τιμηθούν οι αγώνες των Σουλιωτών και Λακκιωτών κατά των Τουρκαλβανών στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

Παρά το γεγονός ότι το μνημείο βανδαλίστηκε με μπογιές από αγνώστους την προηγούμενη νύχτα της τελετής, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν κανονικά με τη δέουσα τελετή.

Η βεβήλωση του μνημείου καταδικάστηκε σύσσωμα και ο Δήμος Ζηρού δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του μνημείου.

Η Μάχη της Μπογόρτσας η οποία έγινε στις 18 και 19 Απριλίου του 1821, ήταν ένα πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης του 1821, (ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξή της σε όλη την Ελλάδα), που σημειώθηκε στο ύψωμα της Μπογόρτσας, μιας τοποθεσίας στην άκρη του χωριού Άσσος Πρέβεζας ανάμεσα από το Σούλι και τα Δερβίζιανα.

Στη Μπογόρτσα βρισκόταν ένας από τους δεκάδες πύργους-φρούρια που είχε κτίσει από το 1799 -1800 ο Αλή πασάς, προκειμένου να προστατεύσει το στρατό του από τις επιθέσεις των Σουλιωτών, γιατί από εκεί ελέγχεται ο δρόμος που οδηγεί από τα Ιωάννινα προς το Σούλι.
Αρχηγοί της πολεμικής επιχείρησης ήταν ο Γιώργος Δράκος, ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Νότης Μπότσαρης, που ξεκίνησαν από το Σούλι με όσους άνδρες διέθεταν και με την εθελούσια ενσωμάτωση κατοίκων των γύρω περιοχών του Παρασουλίου έφτασαν το μεσημέρι της 18ης Απριλίου 1821 στον ποταμό Αχέροντα, ένα μίλι μακριά από το Κάστρο της Μπογόρτσας.

Οι Σουλιώτες και οι Λακκιώτες που συγκεντρώθηκαν, περίπου 250 άνδρες, επιτέθηκαν τη νύχτα στο κάστρο της Βογόρτσας, ( οι νυχτομαχίες ήταν η επιτυχημένη τακτική των Σουλιωτών), το οποίο υπεράσπιζαν 300 Τουρκομακεδόνες του Ισμαήλ Πασά με επικεφαλής τον Χασάν πασά.

Η μάχη είχε διάρκεια δυόμισι ώρες, από τις δέκα το βράδυ μέχρι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή συνοδευμένη από αστραπές, κεραυνούς και δυνατό αέρα η οποία ανάγκασε τους Σουλιώτες να υποχωρήσουν, προκειμένου να βρουν κάποιο μέρος να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Οι Τουρκαλβανοί στρατιώτες μία ώρα μετά την υποχώρηση των Σουλιωτών εγκατέλειψαν τη νύχτα μαζικά τον πύργο αφήνοντας πίσω τους 50 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες, ενώ οι Σουλιώτες είχαν 11 νεκρούς και 27 τραυματίες.