«Χορός του Ζαλόγγου»: Διεθνές σύμβολο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, για να αναδειχθεί το Μνημείο του Ζαλόγγου Διεθνές Τοπόσημο για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ο Χορός του Ζαλόγγου προορίζεται να γίνει σύμβολο της γυναικείας αυτοδιάθεσης και του ενεργού ρόλου της γυναίκας στις κοινωνίες.

Για την πράξη αυτών των γυναικών η Ελληνική Δημοκρατία, 150 χρόνια μετά, προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός εμβληματικού μνημείου στην άκρη αυτού του γκρεμού, ως ιερό σημείο για τις γυναίκες αυτές. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Για έξι συνεχόμενα χρόνια από το 1954 έως το 1960, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα δεκάδων γυναικών, κουβαλούσαν στην κορυφή του γκρεμού -ύψους 80 μέτρων- στους ώμους τους τόνους νερό, τσιμέντο, σίδερο, χαλίκι και 4.300 λευκούς ασβεστόλιθους τους οποίους ο γλύπτης λάξευσε in situ στην κορυφή του γκρεμού.

Το μνημείο είναι ένα αριστούργημα τέχνης και τεχνικής σε κολοσσιαίο μέγεθος, μήκους 18μ. και ύψους 15μ., που είναι ορατό από απόσταση 35 χιλιομέτρων.

Η συλλογική απόφαση των γυναικών να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο στην ανδρική βία και η μοναδικότητα του μνημείου, θεματικά, μορφολογικά και τεχνικά, καθιστούν τον τόπο του Ζαλόγγου και το ίδιο το μνημείο μοναδικό Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς και Σύμβολο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2021 (ΦΕΚ 320-03/06/2021), το μνημείο Ο Χορός του Ζαλόγγου κηρύχθηκε Μνημείο της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Πηγή: Βήμα Πρέβεζας