Ο Κάμπος Φαναρίου στερείται την άρδευση που απειλεί την τοπική αγροτική οικονομία

Τεράστιο πρόβλημα έχει προκύψει στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου του Δήμου Πάργας με τις οφειλές του ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί  η άρδευση των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάννη Κίτσιου, του Προέδρου του ΤΟΕΒ Αχέροντα στον “Αγρότυπο” τα χρέη  “ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα αρδευτικά τέλη που τους οφείλονται ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.  Υποστήριξε ότι έχει κοπεί στην περιοχή η παροχή και η ΔΕΗ έχει ειδοποιήσει να βρουν όσοι έχουν πρόβλημα, άλλο πάροχο εδώ και τρεις μήνες περίπου. Μόνο ο ΤΟΕΒ Αχέροντα έχει στην περιοχή ευθύνης του 50.000 αρδεύσιμα στρέμματα, εκτάσεις καλλιεργήσιμες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό.  Αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση, τεράστιες εκτάσεις θα μείνουν απότιστες. Πάντως από όσα μαθαίνω ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να δοθεί λύση και μάλιστα θα γίνει και σχετική σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για το θέμα αυτό».

Εν τω μεταξύ οι παραγωγοί συναντήθηκαν με τον βουλευτή Πρέβεζας  κ. Κώστα Μπάρκα στον οποίο και εξέθεσαν τα προβλήματά τους , ενώ την Τετάρτη 11 Μαΐου θα εκδικαστούν στην Πρέβεζα ασφαλιστικά μέτρα του ΤΟΕΒ κατά της ΔΕΗ διεκδικώντας την επανασύνδεση του ρεύματος.

Μάλιστα στο δικαστήριο, προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημα του ΤΟΕΒ, θα παραβρεθούν τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας  κ. Στράτος Ιωάννου.

Αντίστοιχες προσφυγές που εκδικάστηκαν το προηγούμενο διάστημα από άλλους ΤΟΕΒ της χώρας δικαίωσαν τους παραγωγούς ωστόσο απαιτείται το συντομότερο πολιτική λύση γιατί ο πρωτογενής τομέας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η αγωνία στην τοπική κοινωνία  είναι έκδηλη και δικαιολογημένη, αφού μία εκ των δύο κύριων οικονομικών πηγών, η αγροτική παραγωγή, σιγα σιγά εξαφανίζεται και η πλούσια σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις περιοχή του Φαναρίου ερημώνει, και το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών του ΤΟΕΒ θα ολοκληρώσει τον αφανισμό των  αγροτών με πολλαππλές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.