Η επέτειος των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας

Η επέτειος των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας τιμήθηκε με μία  διαφορετική  και ξεχωριστή μουσικο-θεατρική εκδήλωση, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. 

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα και του Δήμου Ζηρού, και λόγω της αστάθειας του καιρού πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα. Πριν από την εκδήλωση προηγήθηκε η δοξολογία στον ομώνυμο Ιερό Ναό. 

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση με θέμα “Η Ευρωστίνη στην Επανάσταση του 1821”, ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο ιστορικό και ηρωικό έργο γραμμένο από τον Νίκο Μπούζα και τον Στέφανο Παπαγεωργίου, οι οποίοι συμμετείχαν με το θέατρο σκιών.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη του μουσικού σχήματος “ΟΡΤΣΑ”.

Ο  Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και μεταξύ άλλων  εξήρε το έργο της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα όπου και συνεχάρη τον Παππά Λευτέρη για την προσφορά της Ενορίας στην εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή της πόλης, ενώ ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για τη συνεργασία και τη στήριξή της. 

Με αφορμή το ιστορικό της απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε την ομοψυχία των Ελλήνων που μαζί με την πίστη ήταν τα βασικά στοιχεία του θριάμβου της επανάστασης του 1821 και στάθηκε στη σημασία που έχει η ενότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

«Οι πρόγονοί μας στις 12 Οκτωβρίου του 1912, βρήκαν το κουράγιο και το σθένος να αγωνιστούν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας. Κρατάμε αυτό το μήνυμα το αισιόδοξο στην πράξη για να προχωρήσουμε μπροστά»  ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζηρού.

Ο πατήρ Ελευθέριος, ιδιαίτερα συγκινημένος από την επιτυχία της εκδήλωσης αλλά και τις μνήμες των ιστορικών στοιχείων που αναδύθηκαν μέσα από την παρουσίαση και τη θεματολογία της, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα μέλη του μουσικού συνόλου ΟΡΤΣΑ και του θεάτρου Σκιών, ξεχωριστά.  

Την παράσταση παρακολούθησαν, εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, ο πρωτοσύγκελος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομου, πατήρ Συμεών, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας, η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Γάλλιου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Κωστάκος και πλήθος κόσμου.