Σαν σήμερα άρχισε η ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης (video)

Σαν σήμερα, πριν από 75 χρόνια, άρχισε η ιστορική Δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε σε μόλις έντεκα μήνες, ενώ τρεις εκ των αρχιτεκτόνων της γερμανικής θηριωδίας, οι Αδόλφος Χίτλερ, Χάινριχ Χίμλερ και Γιόζεφ Γκέμπελς δεν έμελλε να καθίσουν ποτέ στο εδώλιο.

Η δίκη του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου στη Νυρεμβέργη δεν ήταν η μοναδική, αλλά ήταν σαφώς η πιο ευρέως γνωστή και μια από τις πρώτες δίκες εγκλημάτων πολέμου που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια. Πάνω από 400 άτομα παρακολουθούσαν την εκδίκαση της υπόθεσης καθημερινά, μαζί με 325 ανταποκριτές από 23 διαφορετικές χώρες.

Η κύρια δίκη των εγκληματιών ναζί άρχισε στις 20 Νοεμβρίου 1945 και ολοκληρώθηκε 11 μήνες αργότερα στην πόλη που δέκα χρόνια πριν ο Γκαίμπελς μιλούσε για την καθαρότητα της άριας φυλής.

Τρεις εκ των αρχικώς 24 κατηγορουμένων, που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κατηγορητήριο, δεν έμελλε να δικαστούν ποτέ: Αδόλφος Χίτλερ, Χάινριχ Χίμλερ και Γιόζεφ Γκέμπελς είχαν αυτοκτονήσει πριν από το πέρας του πολέμου.

Το βαρύτατο κατηγορητήριο κατά των ηγετικών στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος συνέθεταν τα εγκλήματα κατά της ειρήνης, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και η συνωμοσία που είχε εξυφανθεί για τη διάπραξη των προαναφερθέντων εγκλημάτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κηρύχθηκαν επίσης εγκληματικές και οκτώ γερμανικές οργανώσεις και ομάδες παρόλο που αυτές είχαν ήδη διαλυθεί.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν τελικώς 21 κατηγορούμενοι. Κάθε ένα από τα τέσσερα συμμαχικά έθνη –ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σοβιετική Ένωση και Γαλλία- διόρισε έναν δικαστή και μια ομάδα δημόσιων κατηγόρων. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο αρχιδικαστής Τζέφρι Λόρενς από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η αυλαία της δίκης έπεσε την 1η Οκτωβρίου 1946. Δώδεκα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Χέρμαν Γκέριγκ αυτοκτόνησε την παραμονή της εκτέλεσης για να αποφύγει τον απαγχονισμό. Το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο καταδίκασε τρεις κατηγορουμένους σε ισόβια κάθειρξη και τέσσερις σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 20 έτη. Τέλος, τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here