Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σε κρίσιμο στάδιο η κατάσταση στο Ιντλίμπ

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση στο Ιντλίμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Πριν από δύο ημέρες η Άγκυρα διατράνωνε ότι ο τουρκικός στρατός μπήκε στο Ιντλίμπ, με πομπή 50 τεθωρακισμένων «ώστε να δημιουργήσουν ασφαλή ζώνη για τους αμάχους». Αποκλείεται να αποσυρθούμε, «εάν το καθεστώς Άσαντ δεν σταματήσει τις επιθέσεις», προειδοποίησε  ο Τούρκος πρόεδρος,  αφήνοντας και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο  να αναληφθεί στρατιωτική δράση.

«Στέλνουμε ενισχύσεις στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία για να προστατέψουμε τα ήδη υπάρχοντα 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που διατηρούμε στην περιοχή του Ιντλίμπ. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται πλέον περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, οπότε έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας εκεί αλλά και τους αμάχους», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν, ότι ακόμη 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ανάμεσα στους στόχους ήταν νοσοκομεία και σχολεία, ενώ τουλάχιστον εννέα παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στα βόρεια της πόλης Ιντλίμπ, σε μία προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, η οποία ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την συγκεκριμένη επαρχία τους τελευταίους μήνες, λόγω των συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν επανέλαβε ότι ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι «η μόνη δύναμη» που προσπαθεί να προστατεύσει αμάχους από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν την επαρχία του Ιντλίμπ στη βοειοδυτική Συρία σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις. Τώρα κατηγορούν το συριακό καθεστώς και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν παραβιάσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Η ζώνη αποκλιμάκωσης φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων τα τελευταία χρόνια από τις δυνάμεις του καθεστώτος, καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο.

Σχετική είδηση:Συρία: Πεδίο μάχης η Ιντλίμπ – Αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ