Brexit: Σταδιακό Κλείσιμο των Συνόρων από 1 Ιανουαρίου 2021

Μόνο Με Διαβατήρια από την ΕΕ στο Ηνωμένo Βασίλειο

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η δυναμική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μηνύσει το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εντατικά. Ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών επαυξημένης ταχύτητας, δηλαδή των τελευταίων αποφάσεων πριν την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 & 16 Οκτωβρίου έληξε με τη συνάντηση Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι “πλησιάζουν σε μία συμφωνία” αλλά υπάρχουν σημαντικοί τομείς που παραμένουν δυσπρόσιτοι για σύγκλιση. ΕΕ και ΗΒ έως τώρα έχουν συμφωνήσει σε επιμέρους ζητήματα όπως τη συνεργασία στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο στα σημαντικότερα σημεία όπως στην πρόσβαση στην αλιεία και στους λεγόμενους «ίσους όρους ανταγωνισμού για κανονισμούς”, υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό προσέγγισης.

Η τελευταία συνάντηση των δύο επικεφαλείς των συνομιλιών έγινε σε θετικό κλίμα και υπάρχει ελπίδα ότι η θέληση για μία εμπορική συμφωνία της τελευταίας στιγμής έστω και “μίνι” όπως έχει χαρακτηριστεί θα κλείσει υπό την πίεση του χρόνου.

Η λέξη κλειδί εδώ είναι βεβαίως η λέξη “ελπίδα”. Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διορίας (Σύνοδος Οκτωβρίου) που ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε για την εύρεση κοινού τόπου σε βασικές γραμμές τότε η ελπίδα είναι απαισιόδοξη επιλογή. Από την άλλη πλευρά ο διπλωματικός λόγος των διαπραγματεύσεων του Μπρέξιτ μας δίδαξε έως τώρα ότι μέχρι να βγει λευκός καπνός καμμία από τις δύο πλευρές δεν θα κάνει πίσω. Τι όμως έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα;

Αλλαγές στα σύνορα

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου την επικαιροποίηση για τις αλλαγές που επέρχονται στα σύνορα ΕΕ-ΗΒ από 1 Ιανουαρίου 2021 για εμπόρους, μεταφορείς και επιβάτες. Οι επιχειρήσεις ειδικότερα υποχρεούνται με εντολή της κυβέρνησης να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, είτε δηλαδή υπάρξει εμπορική συμφωνία είτε όχι.

Από τον Οκτώβριο του 2021 τα δελτία ταυτότητας από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Ελβετία δεν θα γίνονται δεκτά ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο με το διαβατήριο του θα μπορεί κάποιος να εισέρχεται στη χώρα εκτός από τους πολίτες της Ιρλανδίας και του Γιβραλτάρ.

“Όταν τελειώσει η μεταβατική περίοδος, θα έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα παραδώσουμε το νέο μας πιο σταθερό και δίκαιο σύστημα μετανάστευσης βάσει σημείων. Η σταθερή και δίκαιη προσέγγιση μας θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους από κάθε μέρος του κόσμου εξίσου”, είπε η υπουργός εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι θα εφαρμοστούν σε σε τρία στάδια έως την 1η Ιουλίου 2021 προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη βιομηχανία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η Άδεια Πρόσβασης στο Κεντ, είναι το νέο έγγραφο υποχρεωτικό για όλα τα ρυμουλκούμενα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν τις διόδους εισόδου στο Κεντ της Νότιας Αγγλίας. Μία υπηρεσία με την ονομασία «Check a HGV» θα επιτρέπει πλέον στους μεταφορείς να ελέγχουν εάν έχουν τα σωστά τελωνειακά έγγραφα ώστε να λάβουν άδεια πρόσβασης στο Κεντ.

Από την άλλη πλευρά χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ παραμένουν απροετοίμαστες για το Μπρέξιτ όπως αποκαλύφθηκε στις εργασίες των επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων τις προηγούμενες μέρες. Περίπου το 45% των μικρών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα δοθεί κάποια παράταση που θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν.

“Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα λήξει η μεταβατική περίοδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσει πλήρως, εξωτερικά σύνορα ως κυρίαρχο έθνος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το πως ακριβώς θα διεξάγονται οι έλεγχοι στην κυκλοφορία εμπορευμάτων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ είναι το παζλ που καλούνται να λύσουν οι δύο πλευρές.

Η ΕΕ ζητά επιμόνως να τοποθετηθεί εκπρόσωπος της (γραφείο) στα σύνορα στο Μπέλφαστ ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος κάτι που το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει κατηγορηματικά ως γεγονός που θα αναστατώσει του Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας. Το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά που εισηγήθηκε όμως η κυβέρνηση Τζόνσον και το οποίο παραβιάζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων αμετάκλητα με αποτέλεσμα το εν λόγω θέμα να αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο προς μία συμφωνία. Από κει και μετά κάθε ένα θέμα διαπραγμάτευσης τίθεται υπό αμφισβήτηση και αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Όπως είπε ανώνυμος διπλωμάτης που επικαλείται το Ρόιτερς : “Αυτό που βλέπω τώρα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πει ‘Εντάξει, ξέρετε, αυτό (η πρόσβαση στην αλιεία) είναι πραγματικά πολύτιμο, είναι θέμα κυριαρχίας’- αλλά το βλέπουν ως μοχλό για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι αυτό είναι το παιχνίδι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή”.

Η αδιαλλαξία στα σημαντικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει ότι η Σύνοδος της 15ης Οκτωβρίου είναι και απρόβλεπτη και πιθανότατα από αυτές που περιμένουμε το ξημέρωμα για αποτέλεσμα.Brexit

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here