Brexit: Εγκλωβισμένος στη διορία του ο Μπόρις τζόνσον

Χωρίς τις ανακοινώσεις που προσδοκούσε o Μπόρις Τζόνσον ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ δεν κάνει βήμα πίσω από τη διορία που έθεσε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός για αυτή τη Σύνοδο, να είναι δηλαδή το σημείο όπου θα μπουν οι βάσεις για μία συμφωνία ή να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε πλήρη προετοιμασία για λήξη μεταβατικής περιόδου χωρίς συμφωνία. 

Στη λίστα των συμπερασμάτων της Συνόδου για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ επισημαίνεται ότι η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και υπάρχει ανησυχία για την απουσία προόδου στα “βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της Ένωσης”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την επιθυμία του για συνέχιση των συνομιλιών και καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Από το Λονδίνο δε, ζητά να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη συμφωνίας. Τα ζητήματα που παραμένουν είναι οι ίσοι όροι ανταγωνισμού, ζητήματα διακυβέρνησης και η αλιεία. 

Από τα συμπεράσματα της Συνόδου δεν λείπει η επισήμανση σχετικά με το αμφιλεγόμενο νέο βρετανικό νομοσχέδιο για την “Εσωτερική Αγορά” το οποίο υπερκαλύπτει την ήδη υπογεγραμμένη Συμφωνία Αποχώρησης και το Πρωτόκολλο για την Μελλοντική Συμφωνία. Το Συμβούλιο, επισημαίνεται στα συμπεράσματα,  αναμένει την πλήρη και έγκυρη εφαρμογή τους.

Τέλος, καλούνται τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ένα τερματισμό της σχέσης των δύο πλευρών χωρίς καμμία συμφωνία ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε καθορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης προς όφελος της ΕΕ. 

Τα συμπεράσματα έτυχαν ψυχρής υποδοχής στο Λονδίνο με άμεση απάντηση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ στο Twitter όπου δήλωσε “απογοητευμένος” από τα συμπεράσματα της Συνόδου αλλά  και “έκπληκτος” που η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός “μελλοντικού συνεταιρισμού” όπως είχαν συμφωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 3 Οκτωβρίου. Επιπλέον, έκπληκτος δηλώνει ο λόρδος Φροστ διότι όπως γράφει, η ΕΕ περιμένει από τη Βρετανία να κάνει όλα τα βήματα προς μία συμφωνία “πράγμα ασυνήθιστο στις διαπραγματεύσεις”.

“Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει τις αντιδράσεις και την προσέγγιση του ΗΒ αύριο” (Παρασκευή 16 Οκτωβρίου) καταλήγει ο κ. Φροστ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται μετά από αυτήν την εξέλιξη εγκλωβισμένος στην διορία που ο ίδιος έδωσε για το λύσιμο του αδιέξοδου σε αυτή τη Σύνοδο. Σύμφωνα με τη δήλωσή του στις 7 Σεπτεμβρίου την οποία επικαλείται, η 15η Οκτωβρίου θα ήταν η τελική ημερομηνία για μία συμφωνία της οποίας την εφαρμογή θα προσαρμόζαν οι δύο πλευρές στο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου.

“Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μέχρι τότε, δεν βλέπω ότι θα υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ μας, και πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε”. 

Με αυτή την δήλωση του ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιος ουσιαστικά των ψηφοφόρων του για τις προγραμματικές του δηλώσεις και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζει την αμείλικτη πραγματικότητα του σοκ στην οικονομία που θα επέλθει από μία έξοδο χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ το οποίο βέβαια σοκ θα έρθει να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία από την πανδημία του COVID19.

Υπό το φως αυτής της σύγκρουσης και του διλήμματος η απάντηση που θα έρθει αύριο από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον._

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here