Φον Ντερ Λάϊεν: Η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορονοϊό μέσα στη χρονιά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορονοϊό μέσα στη χρονιά, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει:

«Η υπό όρους αδειοδότηση εμβολίων μπορεί να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν

To πακέτο ανάκαμψης και ειδικότερα τκράτος δικαίου απασχόλησαν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27, πριν περάσουν στο ζήτημα του κορονοιού.

Το βέτο  της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι πιθανό να καθυστερήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κονδύλια της ΕΕ σε μια στιγμή που το μπλοκ των 27 εθνών βρίσκεται αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα κορονοϊού.

«Εκατομμύρια επιχειρήσεις περιμένουν μια απάντηση» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε “αυτό το πακέτο είναι απαραίτητο για την οικονομική μας ανάκαμψη» και ότι πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

«Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», υπογράμμισε,  προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία συμφώνησε με τον συμβιβασμό».

«Υπάρχει συναίνεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά όχι για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Αναφορικά με τον κορονοϊό τα ζητήματα που τέθηκε, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν τα τεστ, ο εμβολιασμός,  η άρση των περιορισμών και ο συντονισμός.

Σχετικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο του COVID, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο «ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πολύ πολύ πρώτο βήμα, για να είναι δυνατόν να βγουν στην αγορά για τη BioNTeck και τη Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε επίσης  ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here