Υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας: Aνοσία στο 86% των εμβολιασμένων και το 75% των μη εμβολιασμένων που ανάρρωσαν από Covid-19

Το 86% των εμβολιασμένων και το 75% των μη εμβολιασμένων που ανάρρωσαν από την Covid-19 στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ανοσία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μπεκίμ Σάλι. Σημείωσε ότι όλες οι χώρες που μείωσαν τα μέτρα είχαν πολύ υψηλότερους δείκτες. Δήλωσε αισιόδοξος για τη γενικότερη κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμα αισιόδοξος για την μείωση μέτρων. Υπογράμμισε ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα στα σύνορα μεταξύ κίτρινης και πράσινης ζώνης, κινούμαστε περισσότερο προς την κίτρινη ζώνη».

Επεσήμανε ότι δεν είναι πλέον μόνο ένας δείκτης του αριθμού των νέον κρουσμάτων, αλλά είναι πολύ σημαντικό πόσοι είναι νέοι μολυσμένοι ανά 100.000 κατοίκους, πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι είναι με τις συνέπειες.

Οι δείκτες για τις νοσηλείες και τα νέα κρούσματα είναι θετικοί. «Ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα είμαστε στην πράσινη ζώνη, αλλά αν είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τα μέτρα δεν είμαι σίγουρος και θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουμε την τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Οι χώρες που αποτελούν τα σημεία αναφοράς μας ήταν χαμηλότερες από τις δικές μας και έχουν εμβολιαστεί πάνω από το 80 τοις εκατό, έτσι ώστε ο φυσικός και τεχνητός εμβολιασμός των ανθρώπων να μην αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα επιστρέψει η προηγούμενη κατάσταση» είπε ο Σάλι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την παράδοση νέου εξοπλισμού από την κοινωνικοοικονομική επιχορήγηση από την Ιαπωνική Πρεσβεία για τις Χειρουργικές Κλινικές.

«Εύχομαι», είπε ο υπουργός, «περισσότερο από εσάς να ανακοινώσω πρώτος ότι από αύριο είμαστε χωρίς μάσκες και σίγουρα θα με θυμούνται μετά από αυτή τη δήλωση, αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα τόσο θετική για να πούμε ότι σήμερα είμαστε ελεύθεροι».

«Από τη μια πλευρά είναι οι επιθυμίες μας και από την άλλη οι πραγματικοί αριθμοί που λαμβάνουμε. Ως Υπουργείο Υγείας, Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων παρακολουθούμε την κατάσταση όχι μόνο στη χώρα, στην περιοχή και όχι μόνο. Έχουμε τέσσερις χώρες που αποτελούν το σημείο αναφοράς μας ως οι πρώτες χώρες που μείωσαν τα μέτρα».

«Σήμερα υπάρχει μια επιστροφή μπούμερανγκ στην αρχική του κατάσταση. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα διακινδυνεύαμε να κάνουμε μια τέτοια κίνηση για να τη διευκολύνουμε και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη. Αυτή την εβδομάδα, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, θα δούμε ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», σημείωσε ο Σάλι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι κάθε κλινική, κάθε τμήμα οργανώνει την εργάσιμη ημέρα με βάση την κατάσταση που λαμβάνει ως συμπεράσματα από την Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία έχει εκπροσώπους από όλα τα επίπεδα όλων των ιδρυμάτων υγείας ώστε να μπορούμε να παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες και αποφάσεις μεταφέροντας τα στα θεσμικά μας όργανα.

«Εύχομαι να είμαστε σε ασφαλή πράσινη ζώνη για να είμαστε ελεύθεροι και να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους τακτικούς ελέγχους, παρεμβάσεις κ.λπ. Ανακοινώνω τη φάση μετά το Covid 19 για την οποία θα χρειαστούμε άλλες διαφορετικές πολιτικές υγείας. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά έχουμε περίπου 30 άλλες διαγνώσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα επιδημιών ή πιθανώς πανδημιών και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή η δωρεά είναι μέρος αυτού, για να είμαστε έτοιμοι για τη μεταπολεμική περίοδο, να αντιμετωπίσουμε όλα τα αιτήματα των πολιτών μας» πρόσθεσε ο υπουργός Σάλι.

Επιμέλεια – μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Πηγή: novamakedonija.com.mk/kovid-19 – Εφημερίδα «Νέα Μακεδονία»

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ