Υπερψηφίστηκε στη βουλή η νέα κυβέρνηση της Σερβίας με πρωθυπουργό την Άνα Μπρνάμπιτς

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

 Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Επί συνόλου 250 βουλευτών, 227 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, πέντε την καταψήφισαν και 18 βουλευτές ήταν απόντες.

Η κυβέρνηση της Ανα Μπρνάμπιτς έχει 21 υπουργεία στα 11 εκ των οποίων επικεφαλής είναι γυναίκες.  Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή. Αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση έδωσαν μόνο οι βουλευτές που εκπροσωπούν την εθνική μειονότητα των Αλβανών και των Βόσνιων μουσουλμάνων από την Νότια Σερβία. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο αλβανικής εθνότητας βουλευτής Σάιμπ Καμπέρι από την κοιλάδα του Πρέσεβο ο οποίος μίλησε για μονοκομματική βουλή και κατήγγειλε ότι η Σερβία κυβερνάται από ολοκληρωτικό καθεστώς. 

Η Άνα Μπρνάμπιτς παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης της έθεσε έξι στόχους. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στο ζήτημα του Κοσόβου, την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Η Άνα Μπρνάμπιτς στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση του φιλοευρωπαϊκού προφίλ της νέας κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα ωστόσο ανέφερε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να καλλιεργεί φιλικές σχέσεις με την Ρωσία την Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ