Το βρετανικό δικαστήριο επέτρεψε στις ΗΠΑ να παρατείνουν την έφεση έκδοσης του Ασάνζ

Ανταπόκριση από το Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη την Τετάρτη υπέρ των ΗΠΑ και κατά του Ασάνζ.  

Η αμερικανική πλευρά μπορεί πλέον να επεκτείνει τους λόγους για να ασκήσει έφεση σε απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου που είχε απορρίψει την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Τον περασμένο Ιανουάριο το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι συνθήκες της φυλακής να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία. Οι ΗΠΑ άσκησαν έφεση κατά αυτής της απόφασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση να εμποδίσουν την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η απόφαση της Τετάρτης επιτρέπει στις ΗΠΑ να διευρύνουν το επιχείρημά τους για την αναίρεση της απόφασης του Ιανουαρίου.

Ο Κλερ Ντόμπιν, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Ασάνζ δεν έχει κάνει καμία σοβαρή απόπειρα αυτοκτονίας.

Η Στέλλα Μόρις, σύντροφος του Ασάνζ και μητέρα δύο παιδιών του, μίλησε εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου την Τετάρτη: “Κάθε μέρα που επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτή η κολοσσιαία αδικία, η κατάσταση του Τζούλιαν γίνεται όλο και πιο απελπιστική”.

“Ο Τζούλιαν έχει αρνηθεί την αγάπη και τη στοργή της οικογένειας του τόσο καιρό. Ο Τζούλιαν και τα παιδιά δεν θα πάρουν ποτέ αυτόν τον χρόνο πίσω”, είπε η κ. Μόρις.

Η πλήρης ακρόαση της έφεσης έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει κατηγορηθεί για περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες κατασκοπείας στις ΗΠΑ.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here