Τουρκία: Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

15 Ιουλίου 2016. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Οι Τούρκοι πολίτες παρακολουθούν μέσα από τις τηλεοράσεις τους καρέ καρέ την εξέλιξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι ιμάμηδες των τζαμιών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα καλούν τους πιστούς μουσουλμάνους να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και, προσωπικά, τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στοχοποιεί από την πρώτα κιόλας στιγμή τον αυτοεξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες διανοούμενο του Ισλάμ, Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή του πραξικοπήματος.

Πέντε χρόνια μετά, ο Ερντογάν συντηρεί το αφήγημά του στο εσωτερικό της χώρας.

Λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Ερντογάν κηρύσσει τη χώρα σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Μαζικές εκκαθαρίσεις, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, σε όλες τις δομές και φορείς του κράτους, κυρίως στον στρατό και στην αστυνομία, αποκλεισμός του φιλοκουρδικού κόμματος από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οριστικό λουκέτο σε πανεπιστήμια και σχολεία, κλείσιμο εκατοντάδων μέσων ενημέρωσης και φυλακίσεις δημοσιογράφων.

«Έβαλε λουκέτο σε τουλάχιστον 149 εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Έχασαν τη δουλειά τους περίπου 10.000 δημοσιογράφοι, 300 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και 150 δημοσιογράφοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Και ο θυμός του Ερντογάν δεν έχει ξεθυμάνει ακόμη», δηλώνει ο δημοσιογράφος Εκρέμ Ντουμανλί.

Είναι προφανές ότι οι πληγές που άφησε το λεγόμενο αποτυχημένο πραξικόπημα στο κοινωνικό σώμα της Τουρκίας είναι ακόμη ορατές, κυρίως στο πεδίο των κοινωνικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, μετατρέποντας τη χώρα σε μια σιωπηλή φυλακή.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε το μήνυμα που απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν στον τουρκικό λαό με αφορμή την 5η επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Πηγή: ΕΡΤ1
Έρευνα: Θωμάς Σίδερης
Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here