Τουρκία: Η M. Ακσενέρ θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία απέναντι στον Ερντογάν

Στην Τουρκία το κύμα αντίδρασης στον Ερντογάν αυξάνει και οι ζυμώσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές επιταχύνονται. Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται κατά του Τούρκου ηγέτη και η επικεφαλής του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο κανάλι HALK TV, η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος της Τουρκίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία που έχουν οριστεί για το 2023 αλλά ότι θα είναι υποψήφια για πρωθυπουργός.

Η δήλωση αυτή της Ακσενέρ υποδηλώνει ότι έγινε συμφωνία με τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι ο δεύτερος θα είναι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας, του έχουν συμπήξει τα δυο κόμματα, για πρόεδρος απέναντι στον Ερντογάν. Με τη δήλωση αυτή της Ακσενέρ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και επανέρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο προσκήνιο.

Η κα. Ακσενέρ είπε ότι το κόμμα της έχει φθάσει στο 16%, και ότι οι ψήφοι του ΑΚΠ κυμαίνονται κάπου μεταξύ 25 και 30%. Η κ. Ακσενέρ τόνισε επίσης ότι η Λαϊκή Συμμαχία επιθυμεί να επαναφέρει το σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καταργώντας το σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας που επέβαλε ο πρόεδρος Ερντογάν το οποίο θεωρεί εντελώς αποτυχημένο.

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ