Τουρκία: Έντονη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αναγνωρίζει μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου

Σφοδρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δήλωση της ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών υπό καθεστώς παρατηρητή.

«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS)» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απόφαση χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή στην «ΤΔΒΚ», ένα από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του OTS, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρός μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκογενή κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί όμηρος των μοχθηρών πολιτικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχουν σφετεριστεί από το 1963. Για το σκοπό αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που θεωρεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αποκλειστικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ». Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Ανδριάνα Φερεντίνου | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ