Τι λέει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Τα ευρήματα μελέτης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.

Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, γνωστού ως Vaxzevria.

Η ενδιάμεση ανάλυση από επιτροπή του ΕΜΑ καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του ΕΜΑ τόνισαν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, ότι η επικαιροποίηση στοχεύει στο να θέσει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί, προκειμένου να βοηθήσει τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο, βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.

Σημειώνουν ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν συμπεριλάβει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το φύλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.

Πάντως, ο Πίτερ Άρλετ, επικεφαλής της ομάδας  αναλύσεων, δεδομένων και μεθόδων του ΕΜΑ δήλωσε: «Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here