Ταϊλάνδη: Λαμπραντόρ μυρίζουν τον κορονοϊό στον ιδρώτα

Η Ταϊλάνδη επιστρατεύει εκπαιδευμένα λαμπραντόρ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Τα σκυλιά έμαθαν να ανιχνεύουν τις μολύνσεις από νέο κορονοϊό μυρίζοντας δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα πολλών εξ αυτών ασυμπτωματικών.

Τρία από τα έξι λαμπραντόρ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έκαναν την εμφάνισή τους στο πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ μετά από κλινικές δοκιμές, τα οποία κατέδειξαν -όπως εξήγησε ο επικεφαλής του εγχειρήματος- ποσοστό επιτυχίας περίπου 95%, σε περίπου 2.000 δείγματα που μύρισαν αυτόν τον μήνα.

«Οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι στον έλεγχο. Με αυτόν τον ρυθμό, μπορούμε να απομονώσουμε εκείνα τα δείγματα, τα οποία υποπτευόμαστε πως είναι μολυσμένα από εκείνα που δεν φέρουν τον ιό», δήλωσε ο ερευνητής Τιτιγουάτ Σιρπρασάρτ.

Τα λαμπραντόρ δεν μυρίζουν απευθείας τους ανθρώπους αλλά δείγματα ιδρώτα που συλλέγονται και αποθηκεύονται σε μικρά μεταλλικά κοντέινερ, προκειμένου οι σκύλοι να τα επιθεωρήσουν ένα προς ένα. Όταν εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα με Covid-19, το σκυλί σταματά και στοχεύει με τη μύτη του το δείγμα.

Οι επικεφαλής του προγράμματος ευελπιστούν πως οι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν σε αεροδρόμια και ακτοπλοϊκές γραμμές, στις πύλες εισόδου της χώρας και επισημαίνουν πως είναι αποτελεσματικότεροι από τους ελέγχους θερμοκρασίας.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ