Στο Κογκρέσο το νέο νομοσχέδιο για την «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος»

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Με ταχύτατες διαδικασίες προωθείται στο Κογκρέσο το νέο νομοσχέδιο για την «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος». Το βράδυ της Πέμπτης 24/6 οι Βουλευτές Τεντ Ντόιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα και Γκας Μπιλιράκης από το Ρεπουμπλικανικό, εισήγαγαν το νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εγκριθεί και μάλιστα ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Εκκρεμεί η ψήφιση του από την Ολομέλεια και των δυο σωμάτων.

Το νομοσχέδιο που στηρίζεται από σημαντικά στελέχη και των δυο κομμάτων στο Κογκρέσο, ενισχύει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, επιδιώκει την περαιτέρω στήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδυναμώνει την στήριξη του σχήματος 3 συν 1 προβλέποντας την δημιουργία εξαμελών επιτροπών συνεργασίας από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εξουσιοδοτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων (ERIP) να συνεισφέρει στην απεμπλοκή της χώρας μας από στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγεται από τη Ρωσία, εξουσιοδοτεί ετήσιο ποσό 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Ελλάδα για την περίοδο 2022 έως 2026 και εξουσιοδοτεί την ταχεία παράδοση αεροσκαφών F-35 αν στο μέλλον τα παραγγείλει η Ελλάδα.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here