Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα συντρίμια του κινεζικού πυραύλου (video)

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B καθώς όπως ανακοίνωσε η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ τα συντρίμια του έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) δεν μοιράστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες τροχιάς καθώς ο πύραυλός της Long March 5B έπεσε πίσω στη Γη», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της NASA Bill Nelson.

«Όλες οι χώρες που ταξιδεύουν στο διάστημα θα πρέπει να ακολουθούν τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές και να κάνουν το κομμάτι τους για να μοιραστούν αυτό το είδος πληροφοριών εκ των προτέρων για να επιτρέψουν αξιόπιστες προβλέψεις πιθανού κινδύνου πρόσκρουσης συντριμμιών, ειδικά για βαρέα οχήματα, όπως το Long March 5B, που ενέχουν σημαντικό κίνδυνο απώλειας ζωής και περιουσίας. Κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων εδώ στη Γη».

Η επανείσοδος το πυραύλου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις κινεζικές διαστημικές υπηρεσίες. Ωστόσο από βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο φαίνονται φωτεινές πύρινες «μπάλες» στον νυχτερινό ουρανό, οι οποίες χάνονται σταδιακά στον ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες υπήρχε ανησυχία για το που θα πέσουν τα συντρίμια του πυραύλου με την Ελλάδα να είναι μια από αυτές που οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Πύρινες μπάλες στον ουρανό

Ο πύραυλος Long March-5B δεν σχεδιάστηκε για να ελέγχει την κάθοδό του από την τροχιά, κάτι που, όπως και με προηγούμενες εκτοξεύσεις, έχει προκαλέσει επικρίσεις. Η είσοδος στην ατμόσφαιρα εκπέμπει τεράστια θερμότητα και προκαλεί τριβές, τμήματα μπορούν τότε να καούν και να διαλυθούν, αλλά οι μεγαλύτεροι μηχανισμοί, όπως ο πύραυλος Long March-5B, μπορούν να μην καταστραφούν εντελώς.

Τα συντρίμμια τους μπορούν στη συνέχεια να προσγειωθούν στην επιφάνεια της γης και να προκαλέσουν ζημιές και θύματα, ακόμα κι αν αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός, ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ