Σουδάν: Νεκρός από σφαίρα στο στήθος πέφτει διαδηλωτής δυο μέρες πριν από την επέτειο του πραξικοπήματος

Διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες Κυριακή στο Χαρτούμ, χτυπημένος στο στήθος «από σφαίρα» των δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσαν γιατροί, καθώς άρχιζε η κινητοποίηση εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη, στην επέτειο της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Ο νέος θάνατος διαδηλωτή, ο πρώτος από την 31η Αυγούστου, ανέβασε σε τουλάχιστον 118 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ’ έναν χρόνο καταστολής, σύμφωνα με οργάνωση γιατρών που καταμετρά τα θύματα αφότου επιβλήθηκε η στρατιωτική χούντα.

Την 25η Οκτωβρίου 2021, ο αρχηγός του στρατού έκανε πέρα τους πολίτες της μεταβατικής κυβέρνησης που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα της Αφρικής στη Δημοκρατία, έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας του Όμαρ Ελ Μπασίρ, τον οποίο ανέτρεψαν οι στρατηγοί του πιεζόμενοι αφόρητα μπροστά στον λαϊκό ξεσηκωμό το 2019.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι Σουδανοί κατεβαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας την καταστολή.

Αντιδικτατορικοί αγωνιστές και οι επιτροπές αντίστασης, οι οργανώσεις σε επίπεδο γειτονιάς που οργανώνουν τις πορείες, υπόσχονται πως αύριο, στην επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι μαζικές.

Ήδη την Παρασκευή, κινητοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις του Σουδάν, που αξίωσαν για ακόμη μια φορά να παραδοθεί η εξουσία σε πολίτες.

Εδώ κι έναν χρόνο η χώρα, που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες του κόσμου, δεν σταματά να βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην πολιτική και οικονομική κρίση.

Δεν διακρίνεται καμιά έξοδος, παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών, που επιδιώκουν να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι πολίτες και στρατιωτικοί.

Όσο για την οικονομική κατάσταση, δεν σταματά να χειροτερεύει: μεταξύ τριψήφιου πληθωρισμού και ελλείψεων βασικών ειδών, τουλάχιστον το ένα τρίτο των περίπου 45 εκατομμυρίων Σουδανών υποφέρει από την πείνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ