Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτη η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα. Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε από τη Ρωσία την «άμεση απελευθέρωσή του».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σημαντική προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπου νοσηλεύθηκε έπειτα από επίθεση εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα, η οποία αποδόθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν και διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αψηφά το Κρεμλίνο. Αφότου ανέρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο από την δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok, αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και την ανησυχία για την ασφάλειά του.

Ο 44χρονος πρώην δικηγόρος είχε μεταφερθεί τον Αύγουστο ημιθανής στο Βερολίνο προερχόμενος από το Ομσκ της Σιβηρίας.

Μετά από τρεις εβδομάδες σε κώμα, τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια αποφάνθηκαν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι προσεβλήθη από έναν παράγοντα τύπου Novitchok, μία νευροτοξική ουσία που είχε παρασκευασθεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μόλις συνήλθε, ο Ναβάλνι πέρασε στην αντεπίθεση: μετά το συμπέρασμα κοινής δημοσιογραφικής έρευνας μέσων ενημέρωσης ότι η επίθεση εναντίον του ήταν έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), έδωσε στην δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία δηλώνει ότι παγίδευσε έναν από τους ρώσους πράκτορες που τον παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Εκείνος, θεωρώντας ότι μιλάει με ανώτερό του, ομολογεί ολόκληρη την υπόθεση της επίθεσης κατά του Ναβάλνι.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι λέει ότι όλα ενορχηστρώθηκαν κατόπιν απευθείας εντολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, του ορκισμένου εχθρού του, που δεν προφέρει ούτε το όνομά του και αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here