Π.Ο.Υ.: Πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος κορονοϊός της Αφρικής

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Κατά 40% αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Αφρική οι θάνατοι από τον COVID-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 100.000 από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην ήπειρο στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Η αύξηση οφείλεται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ στο γεγονός ότι η Αφρική αντιμετωπίζει νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κορονοϊού και προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη προσπάθεια εμβολιασμού.

Πάνω από 22.300 θάνατοι καταγράφηκαν στην Αφρική τις τελευταίες 28 ημέρες, σε σύγκριση με σχεδόν 16.000 θανάτους τις προηγούμενες 28 ημέρες. Η ήπειρος αναμένεται να φτάσει τους 100.000 θανάτους τις επόμενες ημέρες. Τριάντα δύο χώρες ανέφεραν αύξηση των θανάτων τις τελευταίες 28 ημέρες, ενώ 21 ανέφεραν σταθερά ή μειωμένα ποσοστά. Το ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 της Αφρικής αυξήθηκε στο 3,7% τις τελευταίες 28 ημέρες σε σύγκριση με 2,4% τις προηγούμενες 28 ημέρες που είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτή η αύξηση της θνησιμότητας έρχεται καθώς το δεύτερο κύμα κρουσμάτων στην Αφρική που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 φαίνεται να κορυφώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021 και έκτοτε εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα από το πρώτο και είναι πολύ πιο θανατηφόρο.

Στο δεύτερο κύμα όμως φαίνεται πως τα συστήματα υγείας της Αφρικής αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι, πώς σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του ΠΟΥ από 21 χώρες, το 66% των χωρών καταγράφει ανεπάρκεια στην εντατική θεραπεία, το 24% ανέφερε εξάντληση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ 15 χώρες ανέφεραν ότι η προμήθεια οξυγόνου, ζωτικής σημασίας για τα κρούσματα με σοβαρή ασθένεια COVID-19, παραμένει ανεπαρκής.

Η ήπειρος αντιμετωπίζει όμως και την εξάπλωση νέων μεταλλάξεων. Η παραλλαγή 501Y.V2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει επεκταθεί πλέον σε οκτώ αφρικανικές χώρες, ενώ η παραλλαγή VOC202012 / 01 που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σε έξι χώρες.

Σχετική είδηση: Π.Ο.Υ.: SOS για τη διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here