Π.Ο.Υ: Ελβετικό εργαστήριο ασφαλείας θα φυλάσσει παθογόνα πανδημιών

Ιοί και άλλα παθογόνα με πιθανότητα επιδημίας ή πανδημίας μπορούν στο μέλλον να αποθηκευτούν σε ελβετικό εργαστήριο ασφαλείας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπέγραψε για αυτό τον λόγο στη Γενεύη συμφωνία συνεργασίας με τον Ελβετό Υπουργό Υγείας Αλεν Μπερσέτ.

Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας BioHub», ο ΠΟΥ θέλει να προωθήσει την εθελοντική ανταλλαγή τέτοιων υλικών μεταξύ χωρών. Ένα πιλοτικό έργο με ιούς Sars-CoV-2 εκτελείται ήδη, δήλωσε ο Δρ. Τένδρος, ενώ ακόμη περισσότεροι ιοί ή άλλα παθογόνα θα προστεθούν το επόμενο έτος.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην μικρή πόλη του Σπιτς 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέρνης και υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας. Όποιο υλικό παραλαμβάνεται πρόκειται εκεί να αλληλουχηθεί, εάν είναι απαραίτητο υπό την εποπτεία του ΠΟΥ, και στην συνέχεια θα κοινοποιείται σε άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής, μια τέτοια ανταλλαγή ήταν δυνατή μόνο σε διμερές επίπεδο και συνεπώς συχνά χρειαζόταν πολύς χρόνος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό δημιουργίας της συγκεκριμένης υποδομής η ανάλυση του υλικού θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων σε πρώιμο στάδιο, ενώ και οι εταιρείες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την ανάπτυξη δοκιμών, φαρμάκων ή εμβολίων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ