Πύραυλος της διαστημικής εταιρείας του Μπέζος υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια μη επανδρωμένης αποστολής

Ένας πύραυλος της διαστημικής εταιρείας Blue Origin του Τζεφ Μπέζος απέτυχε κατά τη διάρκεια της πτήσης λίγο μετά την την απογείωσή του τη Δευτέρα, εγκαταλείποντας τo φορτίο του για ασφάλεια πριν συντριβεί στην έρημο του Τέξας, σύμφωνα με την εταιρεία και μια ζωντανή ροή βίντεο της αποστολής.

Χωρίς ανθρώπους στο σκάφος, ο πύραυλος απογειώθηκε το πρωί της Δευτέρας από το χώρο εκτόξευσης της Blue Origin στο δυτικό Τέξας ως η 23η αποστολή New Shepard της εταιρείας, με στόχο να στείλει πειράματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA και άλλα ωφέλιμα φορτία στην άκρη του διαστήματος για να αιωρούνται για λίγα λεπτά στη μικροβαρύτητα.

Όμως, λίγο περισσότερο από ένα λεπτό μετά την απογείωση, και σε ύψος περίπου 8,05 χιλιομέτρων από το έδαφος, οι κινητήρες του προωθητικού πυραύλου New Shepard ανεφλέγησαν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια της ανόδου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FΑΑ), η οποία εποπτεύει και ρυθμίζει την ασφάλεια των χώρων εκτόξευσης, ο εκτοξευτήρας συνετρίβη εντός καθορισμένης επικίνδυνης περιοχής. Ο στόλος των πυραύλων New Shepard της Blue Origin είναι καθηλωμένος μέχρι η FAA να υπογράψει το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία για το ατύχημα, πρόσθεσε η υπηρεσία.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής πτήσης, το σύστημα διαφυγής της κάψουλας διαχώρισε με επιτυχία την κάψουλα από τον προωθητήρα», έγραψε η Blue Origin στο Twitter μετά το ατύχημα. «Ο εκτοξευτήρας προσέκρουσε στο έδαφος. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, όλο το προσωπικό έχει καταγραφεί».

Η αποστολή, με την ονομασία NS-23, ήταν η πρώτη εκτόξευση του New Shepard χωρίς ανθρώπους στο σκάφος μετά από περισσότερο από ένα χρόνο και η τέταρτη αποστολή μέσα στο 2022. Το σύστημα πυραύλου-κάψουλας έχει πετάξει συνολικά 31 άτομα στο πλαίσιο της επιχείρησης υποτροχιακού διαστημικού τουρισμού της Blue Origin, κατά την οποία οι πελάτες που πληρώνουν εκτοξεύονται σε ύψος περίπου 105 χιλιομέτρων για λίγα λεπτά μικροβαρύτητας στην άκρη του διαστήματος, προτού η κάψουλά τους επιστρέψει για να προσγειωθεί με αλεξίπτωτα.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon.com Inc που εγκαινίασε την Blue Origin το 2000, ήταν μεταξύ των πρώτων επιβατών που θα πετούσαν με το New Shepard κατά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του το 2021.

Ο πύραυλος που συνετρίβη τη Δευτέρα είχε πετάξει οκτώ φορές στο παρελθόν.

Η Blue Origin πέταξε τον New Shepard 15 φορές πριν από την πρώτη επανδρωμένη πτήση του.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ