Πρόοδο εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων δείχνει η έκθεση για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πολλές θετικές εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει η τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι η Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο 161 υποθέσεων ή ομάδων υποθέσεων το 2021 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Συνολικά 1.122 υποθέσεις περατώθηκαν από την Επιτροπή, μετά τη θέσπιση μέτρων για την εφαρμογή αποφάσεων από τα κράτη μέλη, σε σύγκριση με 983 περιπτώσεις το 2020.

Ωστόσο, υπήρξε σημαντική αύξηση (περίπου 40%) στον αριθμό των νέων αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Δικαστήριο και διαβιβάστηκαν στην επιτροπή. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα τέλη του 2021 αυξήθηκε σε 5.533, συμπεριλαμβανομένων 1.300 «κορυφαίων» υποθέσεων που συχνά υπογραμμίζουν συστημικά ή διαρθρωτικά προβλήματα.

Ο πρόλογος της έκθεσης, σημειώνει ότι οι προκλήσεις που θέτουν στη διαδικασία εφαρμογής τέτοιες υποθέσεις είναι πιθανό να ενταθούν, με το Δικαστήριο να στοχεύει να εκδώσει περισσότερες αποφάσεις σε περίπλοκες υποθέσεις.

Οι πρόεδροι υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συνέπειες για το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ανανεωμένη σημασία σε αυτούς τους πολύ δύσκολους και δύσκολους καιρούς», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές για τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Η Επιτροπή Υπουργών επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τις ενδιαφερόμενες εθνικές αρχές, ΜΚΟ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ