Προσεδάφιση στον Άρη: Το πρώτο βίντεο – Και με ήχο ανέμου

Τον ήχο του ανέμου στον πλανήτη Άρη, «το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη», έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA). To διαστημικό όχημα Persverance το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς την περασμένη εβδομάδα, είναι εξοπλισμένο με δύο μικρόφωνα, το ένα εκ των οποίων κατέγραψε τη συχνότητα. Οι κάμερες εξασφάλισαν επίσης βίντεο από τους ελιγμούς προσεδάφισης στον κρατήρα Jezero, του ‘Αρη.

Κατά την είσοδό του Perseverance στην αρειανή ατμόσφαιρα μια κάμερα δείχνει το άνοιγμα του υπερηχητικού αλεξίπτωτου, μια άλλη κάμερα, που βρίσκεται κάτω από το rover, το έδαφος του Άρη να έρχεται πιο κοντά, και δύο άλλες λήψεις εμφανίζουν το rover σταδιακά να προσεδαφίζεται καθώς αιωρείται από τρία καλώδια.

Διάρκειας μόλις τριών λεπτών το δημοσιευμένο βίντεο “είναι όσα ονειρευόμασταν για χρόνια», τόνισε ο Άλεν Τσεν, υπεύθυνος της NASA για την προσεδάφιση του Perseverance.

Το rover προστατευόταν από μια θερμική ασπίδα κατά την είσοδό του με ταχύτητα 20.000 χλμ την ώρα. Στο βίντεο μπορεί κανείς να δει επίσης αυτή την ασπίδα να πέφτει στην επιφάνεια του Άρη.

Οι κάμερες είναι τυπικές κάμερες εμπορίου, που προστέθηκαν χωρίς να είναι συνδεδεμένες στο σύστημα του rover, ώστε να μην ενοχλούν τη λειτουργία του.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here