Προειδοποίηση Μπόρις Τζόνσον για αντίποινα εάν η ΕΕ μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων

Με μία κατάθεση ποταμό σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των συναδέλφων του για 90 λεπτά.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε “αναλογικά” αντίποινα, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοζε αποκλεισμό εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ Τζόνσον κατηγορηματικά απέρριψε ως παράλογη μία τέτοια κίνηση από την ΕΕ καθώς θα προκαλέσει, όπως είπε, “σημαντική μακροπρόθεσμη βλάβη”.

Απείλησε μάλιστα με αντίποινα αποκλεισμού από βρετανικές επιχειρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: 

“Οι επιχειρήσεις μπορεί να δουν αυτές τις ενέργειες και να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσον είναι λογικό να πραγματοποιούνται μελλοντικές επενδύσεις σε χώρες όπου επιβάλλονται αυθαίρετοι αποκλεισμοί”, είπε ο κ. Τζόνσον.

Ωστόσο λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές των εμβολίων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν συνεργασίαςΜπόρις Τζόνσον απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι η πανδημία.

Στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν την αλληλοεξάρτηση τους στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων γι’ αυτό και συμφωνούν να εργαστούν μαζί, με την υπόσχεση να συνεχίζουν τις συζητήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από την Ντάουνινγκ Στριτ: 

«Αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια πανδημία και το τρίτο κύμα καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

«Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε μια αμοιβαία, επωφελή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στο COVID-19.

«Δεδομένων των αλληλεξαρτήσεων μας, εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – για να δημιουργήσουμε μια win-win κατάσταση και να επεκτείνουμε την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες μας.

«Τελικά, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να εξασφαλιστεί καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

“Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.”

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here