ΠΟΥ: Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορονοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας απηύθυνε η Επιτροπή ‘Εκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ.

Όπως  δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντιντιέ Χουσίν, ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορονοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί

«Οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα» ανέφερε χαρακτηριστικά  σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε πως «η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι».

Όσον αφορά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η Επιτροπή ζήτησε παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.

Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν και τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα.

Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους, αποφάσισε να συγκαλέσει την Επιτροπή  δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συζητηθούν οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here