ΠΟΥ: Μην ξεχνάτε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Στα εμβόλια και στην έρευνα για νέες παραλλαγές του ιού εστιάζονται επί του παρόντος οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδική λοιμοξιολόγο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τζανετ Ντιάζ, η έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαιτίας μόλυνσης με τον κορονοϊό που συνοψίζονται στον όρο «Long Covid», γίνονται εξίσου σημαντικές και δεδομένο ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι είναι, υπάρχουν πολλά ακόμα να ερευνηθούν.

Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε η ίδια, δεν υπάρχει καν επίσημο όνομα για την εμφάνιση μακροπρόθεσμων συνεπειών μετά από μια λοίμωξη του κορονοϊού – αν και εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτές, και παρουσιάζουν χρόνια κόπωση ή εξαντλούνται γρήγορα.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ μιλάει για μια «Μετα-Covid Νόσο». «Είναι μια κατάσταση που χρειάζεται μια πιο λεπτομερή περιγραφή, μια πιο λεπτομερή κατανόηση για το πόσοι τελικά επηρεάζονται και τι την προκαλεί», προειδοποίησε ο Ντίαζ και τα ευρήματα θα μπορούσαν τότε να βοηθήσουν στην «καλύτερη πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία» του νέου αυτού συνδρόμου. Σύμφωνα με την Ντιαζ, μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες δείχνουν ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους θα συνεχίσει να πάσχει από συμπτώματα τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση με το Sars-CoV-2.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here