Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλο τον πλανήτη (video)

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον η 5η Ιουνίου. Δράσεις και κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι απειλές ωστόσο διογκώνονται καθημερινά: οι ανθρώπινες επεμβάσεις έχουν σπρώξει πολλά οικοσυστήματα πέρα από τα όρια τους.

Στην Ισπανία, τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον κρούουν ακτιβιστές, κάνοντας παρέλαση με ομοιώματα ζώων… που πέφτουν θύματα της ανθρώπινης δράσης.

“Θέλουμε να εμποδίσουμε την εγκληματική ανθρώπινη δραστηριότητα κατά του οικοσυστήματος και θέλουμε να αναγνωριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως η γενοκτονία”, δηλώνει ένας διαδηλωτής.

Στην πλατεία Θιβέλες της Μαδρίτης, μέλη της Greenpeace, αφού τοποθέτησαν ένα μικρό δέντρο σε διάφανη κατασκευή, το μετέφεραν πάνω στα μαρμάρινα λιοντάρια. Εκεί, φόρεσαν μάσκα οξυγόνου στο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης, συνδέοντας την άλλη άκρη του σωλήνα με το δέντρο … Ήταν ένας τρόπος κι αυτός για να ζητήσουν περισσότερες πράσινες περιοχές εντός του αστικού ιστού…

Στην Αυστραλία, ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής έχει το πρόσωπο ενός παιδιού 14 ετών. Η Ίζι Σέπινγκς με το μεγάφωνο στο χέρι, δίνει το σύνθημα στις διαδηλώσεις.

“Απέχουμε μια μέρα από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούμε για το σύστημα ενέργειας από αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η Αυστραλία. Συζητάμε για το πως θα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές και θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε το μέλλον μας όχι το αέριο”, δηλώνει η έφηβη ακτιβίστρια.
Η Ίζι Σέπινγκς, έγινε γνωστή πριν από ένα χρόνο όταν καταγράφηκε σε διαδήλωση να κλαίει θυμωμένη μπροστά σε αστυνομικό, ο οποίος απειλούσε να τη συλλάβει. Από τότε τη χαρακτήρισαν και Γκρέτα Τούνμπεργκ της Αυστραλίας, συγκρίνοντάς τη με την Σουηδή 18χρονη ακτιβίστρια.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here