Ο Πρόεδρος του Eurogroup στο ΕΚ: Αισιόδοξος μεν, ανήσυχος δε για την πορεία του πληθωρισμού και των τιμών στην ΕΕ

Οι οικονομικές προοπτικές στην ΕΕ εξακολουθούν να φαίνονται ευνοϊκές, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου, ωστόσο προειδοποίησε για «παραμένοντες αντίθετους ανέμους με αποτέλεσμα τα επίπεδα αβεβαιότητας να συνεχίζουν να είναι υψηλά».

Η συζήτηση που παρουσίασε υψηλό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στην μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, την τραπεζική ένωση, τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη.

Χαμηλότερη η δημοσιονομική στήριξη αλλά…

Ο Πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι παρόλο που η δημοσιονομική στήριξη θα είναι χαμηλότερη φέτος από πέρυσι, είναι πιθανό να διαφέρει από χώρα σε χώρα το επόμενο έτος, ενώ είπε ότι οι ειδικές συνθήκες κάθε χώρας θα συνεχίσουν να εξετάζονται και επεσήμανε πως για τον ρυθμό μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης θα ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες συνθήκες της χώρας».

«Θα θελήσουμε», υπογράμμισε με έμφαση, «να αποφύγουμε τις επιπτώσεις στην άκρη του γκρεμού που προέρχονται από την απότομη ή υπερβολική δημοσιονομική εξυγίανση. Μάθαμε από την προηγούμενη κρίση ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξυπηρετείται από την καταστολή της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε ως γνωστόν τα όριά της στον κρατικό δανεισμό το 2020, το 2021 και το 2022 για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το άνευ προηγουμένου σοκ της πανδημίας COVID-19 που προκάλεσε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η ΕΕ σχεδιάζει να επαναφέρει τα όρια δανεισμού από το 2023, αν και με τροποποιήσεις που θα αντικατοπτρίζουν την απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους που προκαλείται από την πανδημία καθώς και την ανάγκη για τεράστιες ετήσιες επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Καταιγισμός ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές

Πολλοί ευρωβουλευτές ρώτησαν τον κ. Ντοναχιου για τα επόμενα ορόσημα  που αφορούν την τραπεζική ένωση και τις προσδοκίες που έχει ο ίδιος σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, για την οποία θα κατατεθεί σύντομα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιοι δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι δεν έγιναν αρκετά επ αυτού.

Δεν ήταν λίγα τα μέλη της επιτροπής που στάθηκαν στην ανησυχία τους για τα επενδυτικά επίπεδα τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, παραμένουν πεισματικά χαμηλά, ενώ θεώρησαν εύλογο να ρωτήσουν τον Πρόεδρο του Eurogroup για το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για τις ανησυχητικές φούσκες στέγασης σε ορισμένα κράτη μέλη και εάν οι αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα που αρχίζουν να εμφανίζονται μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ  μπορούν να αποτελέσουν λόγο ανησυχίας.

Ο ανοδικός πληθωρισμός επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών

Απαντώντας ο Πρόεδρος του Eurogroup στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, τόνισε πως ο ανοδικός πληθωρισμός επηρεάζει την ανάπτυξη και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, παραδέχτηκε ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι και φυσικά ανήσυχοι γιαυτό, εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σημαντικού δεύτερου γύρου γεγονότων, ενώ επεσήμανε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει τους περιορισμούς της προσφοράς

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ 5,1% τον Δεκέμβριο, διαμορφούμενος μακριά τις προσδοκίες για μεγάλη πτώση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι τόσο ευνοϊκές και προσωρινές όσο αναμένει ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μέτρα κατά των υψηλών τιμών ενέργειας

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις παίρνουν ή διερευνούν επίσης μέτρα κατά των αρνητικών επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, αλλά οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν επίσης ένας παράγοντας στις προοπτικές για τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ