Ουκρανία: Ο B. Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γ. Εισαγγελέα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε αργά απόψε, απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας.

Ο Ιβάν Μπακάνοφ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι.

Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία.

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη (περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο) και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε.

Ο 47χρονος Μπακάνοφ βρίσκεται στο πλευρό του Ζελένσκι από τότε που ο τελευταίος αναδείχτηκε από αδύναμο κωμικό σεμυώδη ηγέτη,γράφει ο ιστότοπος Politico και υπενθυμίζει ότι ο διορισμός του Μπακάνοφ το 2019 επικρίθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης που είπαν ότι κάποιος με το υπόβαθρό του δεν ήταν κατάλληλος να ηγηθεί της κορυφαίας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών.

Με περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους, η υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας SBU ξεπερνά επτά φορές το μέγεθος της MI5 του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν το μέγεθος του FBI — το οποίο απασχολεί 35.000 άτομα — παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι 16 φορές μικρότερη από τις ΗΠΑ.

Τρία ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας κατηγορούνται για προδοσία ως υπεύθυνα για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Χερσώνα από τις ρωσικές δυνάμεις.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ