Νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Ναφτάλι Μπένετ – Στο περιθώριο ο Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του υπερεθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ έδωσε η Κνεσέτ το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση το βράδυ της Κυριακής. Ο νέος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ διαδέχεται τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία επί 12 χρόνια.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές του 120μελούς Κοινοβουλίου, 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν 8 κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Ο Ναφτάλι Μπένετ έδωσε το στίγμα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, που εστιάζει στην οικονομία και τα εσωτερικά θέματα. Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και δήλωσε αποφασισμένος να επιστρέψει και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση αναμένεται κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού σε περίπου ένα μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, dpa

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here