Μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ

Η πρώτη τους συνομιλία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ άρχισαν τη σχέση τους με ένα μαραθώνιο τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας όρισε τον χώρο του.

«Χθες (Τετάρτη) το βράδυ, πέρασα δύο ώρες στο τηλέφωνο χωρίς διακοπή με τον Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε σήμερα ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου από το Οβάλ Γραφείο, εκφράζοντας τη βούλησή του να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στο Πεκίνο.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν», πρόσθεσε, μόλις τελείωσε αυτή την ασυνήθιστης διάρκειας τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών των δύο πρώτων παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων: Σύμφωνα με τα πρακτικά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε πολύ πιο αυστηρός από τον Ντόναλντ Τραμπ στα ευαίσθητα θέματα των καιρών, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και, όπως αναμενόταν, η απάντηση του ισχυρού άνδρα του Πεκίνου ήταν αυστηρή. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να μείνει μακριά από θέματα που εμπίπτουν στην «κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και να ενεργούν με σύνεση», υπογράμμισαν.

Μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του ενέτειναν τις προειδοποιήσεις για το θέμα των Ουιγούρων.

Σύμφωνα με ειδικούς, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μεταξύ αυτών κρατούνται ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ.

Αυτή η τεράστια ημιερημική περιοχή, που συνορεύει συγκεκριμένα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, βρίσκεται υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση.

Το Πεκίνο απορρίπτει τον όρο «στρατόπεδα» και δηλώνει ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό την παροχή εργασίας στον πληθυσμό και, συνεπώς, την απομάκρυνσή του από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here