Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να ξαναγίνει καταφύγιο τρομοκρατών

Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, τόνισε, σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει πως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό. «Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε» σημείωσε.

«Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια» δήλωσε ο κ. Μακρόν.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη και πως η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους.

Ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια «ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση» με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης.

Οι αφγανικές πόλεις έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πολίτες εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τη φυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να αποτρέψει το λουτρό αίματος.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here