Λευκορωσία: Ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Βρετανοί διπλωμάτες

Ανεπιθύμητα πρόσωπα κήρυξε το Μινσκ δύο Βρετανούς διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσε  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο διπλωμάτες από τη βρετανική πρεσβεία λόγω των ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων τους (…) με την ιδιότητα του διπλωμάτη», ανακοίνωσε ο Λευκορώσος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι το Μινσκ αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση λόγω των «επιβλαβών δραστηριοτήτων» τους.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ONT της Λευκορωσίας, τα δύο άτομα είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος Τίμοθι Γουίτ Μπόικοτ και η αναπληρώτρια πρεσβευτής Λίζα Τούμγουντ.

Αξιωματούχοι δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσίας ανέφεραν ότι αυτοί οι διπλωμάτες «συνέλεγαν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και για τις διαδηλώσεις», όπως μετέδωσε το ONT.

Και οι δύο Βρετανοί διπλωμάτες έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατήγγειλε τη Δευτέρα ένα νέο κύμα καταστολής μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων την περασμένη Κυριακή, εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο από την εξουσία.

Μετά την αμφιλεγόμενη νίκη Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, η αντιπολίτευση οργανώνει από τον Αύγουστο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάθε Κυριακή, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε ορισμένες περιπτώσεις 100.000 παρά τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην εξουσία από το 1994, ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιστέκεται στην πίεση διαδηλωτών και της Δύσης και εντείνει τις επιθέσεις του ενάντια στην αντιπολίτευση, συλλαμβάνοντας ή ωθώντας στην εξορία τα περισσότερα από τα στελέχη και τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε κυρώσεις, σε συντονισμό με τον Καναδά, ενάντια σε οκτώ αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο, λόγω της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Λονδίνο ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Λευκορωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ