Κύμα βίας στη Ν. Αφρική – 72 νεκροί σε ταραχές (οπτικό υλικό εξασφάλισε η ΕΡΤ)

Με 72 νεκρούς, διαδηλώσεις, λεηλασίες και περισσότερες από χίλιες συλλήψεις, η Νότιος Αφρική ζει ένα από τα χειρότερα κύματα βίας των τελευταίων ετών. Τα επεισόδια εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας για διαφθορά. Η ΕΡΤ εξασφάλισε οπτικό υλικό από τα εκτεταμένα αιματηρά επεισόδια.

Μια μητέρα αναγκάζεται να πετάξει το μικρό παιδί της από φλεγόμενο κτίριο στο Ντερμπάν της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να το σώσει, καθώς σκηνές ακραίας βίας εκτυλίσσονται στη χώρα που ήδη μετράει πάνω από 70 νεκρούς.

Μαζί με τις εικόνες που αναμεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, η ΕΡΤ εξασφάλισε οπτικό υλικό από πολίτες που καταγράφουν τα αιματηρά επεισόδια που εκτυλίσσονται μπροστά τους, ενώ άλλοι, κυρίως λευκοί, δεν διστάζουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Ο Άρης Δανίκας, Νοτιαφρικανός πολίτης που άφησε τη χώρα ύστερα από αποκαλύψεις για τη ρατσιστική δράση της αστυνομίας και διεθνώς αναγνωρισμένος ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μίλησε στην ΕΡΤ για τις βαθύτερες αιτίες της εξέγερσης, σε μια χώρα που η ανεργία αγγίζει το 33%

Όπως δήλωσε: «Το ποτήρι έσπασε με τα προτέστ και το πλιάτσικο που έχει συμβεί αυτή τη στιγμή στη Ν. Αφρική. Εύχομαι να μην πάει για εμφύλιο. H αφορμή είναι η φυλάκιση του τέως προέδρου Ζούμα, όμως εδώ βλέπουμε έναν κοινωνικό αναβρασμό προερχόμενο από τις φτωχές κοινωνικές τάξεις των μαύρων της Νοτίου Αφρικής. Δυστυχώς τα πρώτα χρόνια μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Ν. Αφρικής η κυβέρνηση απέτυχε να αναπροσαρμόσει τη γη και τον πλούτο στις μάζες των μαύρων Νοτιαφρικανών. Δηλαδή έχουμε 10% του πληθυσμού που είναι λευκοί και Ινδοί να κατέχουν το 90% του πλούτου και της γης της Ν. Αφρικής».

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει διακομιστικούς κόμβους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής έχει ενεργοποιήσει στρατό και αστυνομία ωστόσο ακόμα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Μαρία Αλεξάκη

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here