Κοινοβουλευτική συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης: Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να είναι κράτος μέλος του Συμβουλίου

Η Ρωσία «διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης ασυμβίβαστες με το καθεστώς κράτους μέλους, δεν αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις ενώπιόν του». Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία «δεν μπορεί πλέον να είναι κράτος μέλος του Οργανισμού».

Κατά τη γνώμη της Συνέλευσης, η Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αποσυρθεί αμέσως από το Συμβούλιο της Ευρώπης». Εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, η Συνέλευση προτείνει στην Επιτροπή Υπουργών «να καθορίσει την άμεση πιθανή ημερομηνία» από την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία θα έπαυε να είναι μέλος.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε ομόφωνα στο τέλος της έκτακτης συνόδου της ολομέλειας σήμερα το βράδυ, εκφράζει την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και τα ουκρανικά μέλη της Συνέλευσης, επιβεβαιώνοντας την «αταλάντευτη υποστήριξη για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Η Συνέλευση είναι βαθιά ενοχλημένη από στοιχεία σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά αμάχων στόχων και ανθρωπιστικών διαδρόμων, «αδιάκριτη χρήση πυροβολικού, πυραύλων και βομβαρδισμών» καθώς και σύλληψη ομήρων. Σημειώνει με σοκ τις «αλόγιστες επιθέσεις» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει «όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση λογοδοσίας».

Σε περίπτωση που η Ρωσική Ομοσπονδία παύσει να είναι μέλος του Οργανισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει, να εξετάσει πρωτοβουλίες που θα μπορούν να συνεχίσουν «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές δυνάμεις, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και τις ανεξάρτητες κοινωνία των πολιτών”.

Παράλληλα εξαιτίας της συμμετοχής της Λευκορωσίας στην επίθεση, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης πρότεινε ότι θα πρέπει να «αναστείλει τις σχέσεις» μεταξύ της Συνέλευσης και των αρχών της χώρας σε όλες τις δραστηριότητές του.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ