Ιταλία: Το Σχέδιο Διάσωσης παρουσιάζει κενό 14,4 δισ. ευρώ

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες ο Matteo Renzi, πρόεδρος του κόμματος Italia Viva, μέλος του τότε Κυβερνητικού Συνασπισμού υπό την καθοδήγηση του Conte, είχε ξεκινήσει μια πολιτική κρίση γιατί ο Conte δεν ήθελε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά και για το περιεχόμενο του Σχεδίου Διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Renzi, το Ιταλικό σχέδιο δεν έφερνε αρκετή κάλυψη σε μείζονα θέματα όπως τα σχολεία αλλά και πρωτίστως στον υγειονομικό τομέα. Παρόλο που ποικίλες αλλαγές προστέθηκαν στο τελευταίο πρόχειρο σχέδιο του Recovery Plan, αυτό δεν υπήρξε αρκετό για να εξουδετερώσει την Κυβερνητική κρίση φέρνοντας την ρήξη. 

Πριν από λίγο η Υπηρεσία Μελετών και Προϋπολογισμού της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου παρουσίασε ένα έγγραφο αξιολόγησης σχετικό με το ίδιο το Σχέδιο Διάσωσης ως αντικείμενο αυτής της κρίσης.

Το έγγραφο αυτό υπογραμμίζει μια οικονομική ανεπάρκεια ύψους 14,4 δισ. ευρώ σχετικά με το πλάνο που η Κυβέρνηση Conte σκοπεύει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει έναν προϋπολογισμό 209.5 δις Ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος όλων των προγραμματισμένων έργων φτάνει τα 223.9 δις Ευρώ.

Σε αυτό το σημείο η Υπηρεσία Μελετών προτείνει δύο σενάρια, με τις σχετικές αιτήσεις για εξηγήσεις:

  • η Κομισιόν δεν εγκρίνει όλο το πλάνο και βάζει ‘κόφτη’ σε μερικά έργα ώστε να διασφαλίσει την κάλυψη των δαπανών. Σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτά τα έργα θα διεκπεραιωθούν με κάθε τρόπο, πράγμα το οποίο όμως θα προϋποθέτει μια διακύμανση του δημόσιου χρέους
  • η Κομισιόν εγκρίνει το πλάνο αλλά και πάλι η Ιταλική Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει όλα τα έργα (στοιχειοθετώντας τους πόρους) ή ποιά έργα μπορεί να θυσιάσει ώστε ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός ελέγχου    

Πρέπει να τονίσουμε πως στον προγραμματισμό του Recovery Plan της Κυβέρνησης αναφέρεται πως ‘οι πόροι είναι υψηλότεροι των ανατεθειμένων’ και πως ‘η συζήτηση με την Κομισιόν θα μπορούσε τελικά να φέρει την μείωση των ήδη αξιολογημένων πόρων, και πως θα ήταν συνετό να κρατηθεί ένα περιθώριο ασφαλείας’, με αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών.

Παρόλη την διευκρίνηση στο Σχέδιο Διάσωσης, η Υπηρεσία Μελετών έκρινε σκόπιμο να φέρει στο προσκήνιο αυτές τις παρατηρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του σεναρίου σχηματισμού του Conte ter μέσα στις επόμενες ώρες.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ – Κρίστιαν Μαυρής

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here