Ιταλία: Από μια κλωστή κρέμεται η Κυβέρνηση Conte λόγω ρήξης με τον Renzi

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Απόψε το βράδυ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο πολιτικό παρασκήνιο, και ιδιαίτερα στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ιταλική Κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες.

Ο Πρωθυπουργός Conte παρουσιάζει το πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίηση του Recovery Fund και έπειτα αναμένεται η επέμβαση από το κόμμα Italia Viva (Ζωντανή Ιταλία) του πρώην Πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος απειλεί με αποχώρηση από την κυβερνητική συμμαχία.

Η τωρινή Κυβέρνηση αποτελείται από την συμμαχία 3 κομμάτων – Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα 5 Αστέρων, και Ζωντανή Ιταλία. Το τελευταίο μετρά 30 βουλευτές, 18 γερουσιαστές, 2 υπουργούς και 1 υφυπουργό. 

Τα παράπονα του Renzi (αλλά και των υπουργών του) είναι κυρίως σχετικά με την ‘ολιγαρχία’ που φαίνεται να επικρατεί στην Κυβέρνηση, με τον Conte σχεδόν συνέχεια πρωταγωνιστή σε κάθε κυβερνητική απόφαση και πρωτοβουλία – και όχι μόνο:

  1. η διαχείριση της κρίσης, με πάρα πολύ δύναμη εξουσίας στον Conte χωρίς την διαμεσολάβηση της Βουλής – πράγμα που όμως είναι εφικτό βάσει νομοθεσίας εάν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  2. η εποπτεία των Μυστικών Υπηρεσιών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν ανέθεσε ποτέ την αρχηγία σε κάποιον, πράγμα που φαίνεται στα μάτια του Renzi (αλλά και πρώην αρχηγών των Μ.Υ.) σαν ολιγαρχική κίνηση
  3. η αρχική πρόταση του Conte για την επίβλεψη και διαχείριση των πόρων του Recovery Plan από ένα επιτελείο αποτελούμενο από 6 εκλεκτούς manager
  4. η αρχική διανομή των πόρων του Recovery Fund, με σχετικά μικρό ποσοστό στην υγεία (< 10 δις, σε σχέση με τα > 200 δις διαθέσιμα)

Αν και πολλές αλλαγές που ζητήθηκαν φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν ήδη στο νέο σχέδιο, ο Renzi εν τούτοις κρατάει υψηλούς τόνους και απειλεί την καταψήφισή του εάν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό και αίτημα για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Παράλληλα ο Conte συνεχίζει ολοταχώς προς μια μετωπική σύγκρουση, κρατώντας επίσημα χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ μέχρι τη συνάντηση στο Κοινοβούλιο (με εξαίρεση μια εκτενή ανάρτηση στο Facebook πριν από λίγες μέρες).

Χαμηλό προφίλ μεν, φανερά ενοχλημένος δε, αφού όπως μεταφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ‘στα βιβλία ιστορίας θα πρέπει να μείνει σημάδι πως δεν την ήθελα εγώ τούτη την δύσκολη κατάσταση’.

Αν και ο Renzi συνεχίζει να υποστηρίζει πως αυτή είναι μια κίνηση για το καλό της χώρας, είναι πολλά τα Ιταλικά αλλά και ξένα ΜΜΕ που βλέπουν με πολύ κακό μάτι αυτό το ‘all in’ του Renzi, και μάλιστα μιλούν για ξεκάθαρη φιλοδοξία του εν μέσω πανδημίας αλλά και στοχευμένη αστάθεια.  

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Demopolis, το κόμμα του Renzi είναι κάτω από το 3% στην πρόθεση ψήφου. Αν αυτή η κίνηση δεν πετύχει και οι Ιταλοί αναγκαστούν να μεταβούν στις κάλπες, αυτό θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος του προσωπικού σχεδίου του Renzi.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις εντός των επόμενων ωρών.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here