Ιταλία — Έκτακτη G7 για Αφγανιστάν: Τα κύρια σημεία του Μάριο Ντράγκι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πολλαπλά τα σημαντικά σημεία που τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της έκτακτης G7. Ακολουθούν τα κυριότερα, όπως αναφέρονται από το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Ιταλίας: 

  • “Ανακατεύθυνση πόρων για ανθρωπιστική βοήθεια, η Ιταλία θα το πράξει”
  • “Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7 στη συμμετοχή άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Ινδίας”
  • “Διατήρηση διαύλων επαφής στο Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31/8”

Η εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η ανθρωπιστική βοήθεια, η διαχείριση των μεταναστών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Ντράγκι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης της G7, στην οποία ευχαρίστησε “όλους εκείνους που βοηθούν για να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση των επιχειρήσεων εκκένωσης της Καμπούλ, ιδίως τον Αμερικανικό, τον Βρετανικό και τον Γερμανικό στρατό”.

Στόχος, είπε ο Ντράγκι, είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο Πρωθυπουργός Ντράγκι, από αυτή την άποψη, τόνισε την ανάγκη «διατήρησης της επαφής ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου και τη δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης από το Αφγανιστάν. Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε: “Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε – εξ αρχής – ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση στο Αφγανιστάν ακόμη και μετά από αυτήν την προθεσμία”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της G7: “Η Ιταλία θα ανακατευθύνει τους πόρους που προορίζονταν για τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις για ανθρωπιστική βοήθεια. Ζητώ από όλους εσάς να συμμετάσχετε σε αυτή τη δέσμευση, συμβατά με την κατάσταση των χωρών σας”.

Στο θέμα της μετανάστευσης ο Μάριο Ντράγκι ήταν καυστικός. 

“Θα μπορέσουμε να έχουμε μια συντονισμένη και κοινή προσέγγιση; Μέχρι στιγμής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, δεν το καταφέραμε. Πρέπει να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες σε αυτό”.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας “η συνεργασία μας είναι ουσιαστική και είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσουμε με ενιαίο τρόπο. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διπλωματικούς και οικονομικούς μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Καταλήγει ο Μάριο Ντράγκι: “Για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι πιστεύω ότι η G7 πρέπει επίσης να δείξει ενωμένη στο άνοιγμα σχέσεων με άλλες χώρες. Σε αυτό, η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7 να συμπεριλάβει άλλες χώρες που είναι πολύ σημαντικές επειδή έχουν την ικανότητα να ελέγχουν αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν όπως Ρωσία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ινδία”.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here